Vaccinul AH1N1 e controversat în rândul bistriţenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imunizarea va debuta în forţă luni, cu doctorii. Oamenii care ar putea beneficia gratuit de vaccinul AH1N1 nu cunosc toate detaliile despre el. Cele peste 11.000 de doze de vaccin de care beneficiază judeţul Bistriţa-Năsăud au ajuns vineri seara la Bistriţa sub pază militară.

Toate dozele vor fi ţinute în condiţii speciale, la un depozit amenajat la Direcţia de Sănătate Publică. Imunizarea bistriţenilor se va face în mai multe etape, iar primii care vor fi imunizaţi sunt medicii, angajaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor, liceenii şi studenţii de la post-liceală. „Eu voi fi prima care mă voi vaccina", spune Doina Petri, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică. Pe de altă parte, sunt şi medici care vor refuza vaccinarea. „Eu nu mă vaccinez nici pentru gripa sezonieră şi nici pentru gripa nouă. Oricum, depinde de fiecare om în parte ce decizii va lua asupra sănătăţii lui", a zis Aida Colda, medic primar epidemiolog. „Probabil că mă voi vaccina. Nu am luat încă o decizie în această privinţă", spune sub-comisarul Andrei Crăciunescu, care lucrează în cadrul Poliţiei Feroviare Transporturi Bistriţa-Năsăud.

Tinerii bistriţeni au păreri pro şi contra

Angela Moldovan este studentă la medicină, la specializarea Nutriţie şi Dietetică şi nu s-a decis încă dacaă va accepta sau nu imunizarea. „Sinceră să fiu, pe mine nu mă prea sperie gripa asta, pentru că e la fel ca oricare altă gripă şi se poate complica doar în cazul în care ai probleme cu imunitatea. Dar dacă focarul de infecţie ar fi mai mare, m-aş vaccina", spune tânăra. Pentru tineri, este foarte important să cunoască toate reacţiile acestui vaccin, înainte de a-l accepta pe pielea lor. „Dacă aş şti toate detaliile despre el l-aş face, dar cum nu prea cunosc efectele lui, prefer să îl refuz", spune Alexandra Gamenţi, elevă în clasa a XII-a. „Eu nu o să mă vaccinez pentru că am avut experienţe neplăcute cu vaccinurile. Când am făcut, după o săptămână am băgat o răceală de m-o ţinut vreo două săptămâni", susţine Gabi Halasu, specialist IT.

Elevii din clasele mici, vaccinaţi abia la anul

Imunizarea gratuită a bistriţenilor va continua anului viitor. Ultimii care vor intra în program sunt elevii de clasele primare şi cei din gimnaziu, care vor fi imunizaţi împotriva gripei porcine din 11 până în 31 ianuarie 2010. Restul bistriţenilor vor putea să beneficize de prevenire împotriva gripei porcine abia din luna februarie încolo. Deocamdată, vaccinul antipandemic nu intră în circuitul deschis al farmaciilor şi va fi distribuit către cabinetele medicale exclusiv prin intermediul Direcţiei de Sănătate Publică. Judeţul Bistriţa-Năsăud şi Sălaj sunt singurele din ţară unde nu s-a înregistrat până acum niciun caz de gripă nouă de tip AH1N1.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite