Bistriţa: VIDEO Campionii ecologizării vor face Munţii Rodnei lună şi bec

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: VIDEO Campionii ecologizării vor face Munţii Rodnei lună şi bec
Bistriţa: VIDEO Campionii ecologizării vor face Munţii Rodnei lună şi bec

Proiectul „Prietenii Parcului Naţional Munţii Rodnei”, câştigat de Asociaţia Eco Rodna, primeşte o finanţare de 8.000 de euro de la Rompetrol. Timp de două luni, voluntarii vor derula o campanie de ecologizare în rezervaţie  

„Muntele ne respectă, să-l respectăm şi noi“ este sloganul sub care aproape 500 de tineri bistriţeni vor demara cea mai mare campanie de ecologizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei. Acţiunile vor începe pe la sfârşitul acestei luni şi vor continua până la mijlocul lunii noimebrie.

Voluntarii Asociaţiei Eco Rodna, o organizaţie nonguvernamentală ce promovează educaţia ecologică, vor munci de dimineaţa până seara, în fiecare sfârşit de săptămână, pentru a arăta lumii şi autorităţilor locale că trebuie să fie mai sensibile la problemele de mediu.

Elevi şi studenţi

Preşedintele Asociaţiei Eco Rodna, Claudiu Iuşan, spune că, în această campanie, se vor mobiliza voluntari din 15 şcoli limitrofe Parcului Naţional Munţii Rodnei, în special, elevi ai şcolilor din Şanţ, Rodna, Maieru, Anieş, Sîngeorz-Băi, Năsăud, Salva, Telciu, Borşa şi Moisei, dar şi studenţi.

 „Vor fi aproximativ 500 de voluntari care vor ecologiza mai multe zone. Aceştia vor aduna deşeuri mai ales în zilele de sfârşit de săptămână, când activitatea şcolară este mai redusă“, spune preşedintele Eco Rodna. Tinerii vor fi transportaţi cu autocare sau microbuze, vor avea un echipament special de protecţie şi acţiunile lor vor fi aprobate printr-un acord semnat de părinţi. Campania este finanţată  cu 8.000 de euro de compania Rompetrol. „Au mai fost acţiuni de ecologizare, dar s-au făcut mai mult izolat”, spune Claudiu Iuşan.

Acesta adaugă că această campanie de ecologizare se va întinde mai ales în zona versantului nordic şi estic, obiectivele curpinse pe harta verde fiind Cascada Cailor, Vf. Pietrosu Mare, Casa Laborator, Izbucul Albastru al Izei, Bâla-Lala.

Cel mai bun proiect de ecologizare

Proiectul „Prietenii Parcului Naţional Munţii Rodnei” a fost desemnat cel mai bun proiect de ecologizare, în cadrul competiţiei „Împreună pentru fiecare”, organizate de Rompetrol, în perioada iulie-septembrie. În competiţie au particpat 89 de proiecte.

Proiectul de ecologizare în rezervaţia biosferei se va desfăşura în parteneriat cu Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei, cel mai probabil, în perioada 25 septembrie-15 noiembrie. „Dorim ca, prin această iniţiativă, să dovedim responsabilitate în păstrarea unui mediu cât mai curat. Sperăm ca această acţiune să atragă atenţia autorităţilor locale, în vederea susţinerii, pe viitor, a unor astfel de campanii”, a  mai explicat preşedintele Asociaţiei Eco Rodna.



Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite