Bistriţa: LA PAS PRIN VECHIUL BURG – Biserica Romano-Catolică şi Şcoala Piariştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: LA PAS PRIN VECHIUL BURG – Biserica Romano-Catolică şi Şcoala Piariştilor
Bistriţa: LA PAS PRIN VECHIUL BURG – Biserica Romano-Catolică şi Şcoala Piariştilor

Sunt două clădiri din sec. XVIII care poartă pecetea Curţii Imperiale de la Viena.Biserica Romano-Catolică este un loc de închinare pentru oamenii de orice confesiune. În prelungirea ei, se află Şcoala Piariştilor, unde a studiat Gheorghe Şincai


Mulţi oameni, indiferent de confesiune, intră, în treacăt, să se închine la Biserica Romano-Catolică.  Însă, puţini ştiu că strada pe care se află nu a fost botezată întâmplător cu numele de Gheorghe Şincai. Constrcţia bisericii a început în 1781, la iniţiativa Curţii Imperiale de la Viena, care urmărea consolidarea confesiunii catolice în Transilvania. La aceeaşi iniţiativă şi în acelaşi timp, s-a contruit alături şi clădirea din prelungirea bisericii, Şcoala Piariştilor, un gimnaziu care a funţionat până în 1879. Aici a studiat, între anii 1772 şi 1774, Gheorghe Şincai, unul dintre reprezentanţii Şcolii Ardelene. Câţiva ani mai târziu, prin aceeaşi şcoală va trece şi Andrei Mureşanu. E puţin probabil ca vreunul dintre ei să fi scăpat de retorică şi gramatică, materii care se studiau la Şcoala Piariştilor. Limba de predare era germana şi latina.Gheorghe Şincai rememorează în versuri perioada în care a fost şcolit la Bistriţa: „Iar de la Cluj am luat-o la Bistriţa, unde cu arta/ Lui Cicerone-mi plăcu să cultiv mai departe a mea minte”.

Locul unde sfinţii fac minuni

În prezent, ce a fost odată şcoala lui Şincai şi a lui Mureşanu, este o clădire învelită de un imens paravan în alb şi albastru, lucru care ne spune că se află în proces de restaurare. Între timp, Biserica Romano-Catolică este un loc de unde oamenii, indiferent de confesiunea religioasă, intră cu gândul să capete puţin ajutor sufletesc. Se spune că o rugăciune la Statueta Sfântului Anton face minuni. Pentru că biserica se află în drumul tuturor, mulţi intră să încerce puterea Sfântului. „Sunt ortodoxă, dar vin aici şi mă rog şi asta mă ajută. Vin în fiecare zi şi tot timpul când sunt aici mă simt emoţionată. Mulţi oameni se închină la Sfântul Anton şi îi ajută, am probat pe pielea mea ”, povesteşte Rodica Huţanu, o femeie care trece aproape zilnic să se închine la biserica romano-catolică.

Fişă tehnică:


Construcţie: 1781- 1787
Stil: Baroc vienez
Arhitecţi:Paul Schimdt, Turk Antal

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite