Bistriţa: Urmaşii lui Bethlen vor Castelul de la Arcalia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Domeniul, aflat în posesia Universităţii „Babeş Bolyai" este  evaluat la peste 19 milioane de lei. Reprezentantul juridic  al UBB spune că în cazul în care aceştia obţin domeniul, vor fi obligaţi să plătească despăgubiri universităţii

Nepotul şi strănepoţii contelui Bethlen, cer cu insistenţă să  fie puşi în posesia  domeniului de la Arcalia, în calitate de moştenitori.  După ce au pierdut trei litigii cu Universitatea  „Babeş Bolyai", posesorul şi administratorul proprietăţii, moştenitorii au făcut un apel la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, a cărui termen a fost fixat în 21 iunie.  Aceştia îşi probează calitatea de urmaşi ai contelui prin certificate de moştenitori şi extrase din registrul stării civile pentru nou-născuţi de la Arcalia, şi cer atât castelul, cât şi cele 16 hectare de teren.  

„De ce nu au apărut când era mucegaiul gros cât peretele"

Nelu Marinel Lucaciu, reprezentantul juridic al UBB spune că pretenţiile moştenitorilor sunt  tardive şi este revoltat de faptul că aceştia şi-au făcut apariţia abia după ce universitatea a făcut investiţii importante la Arcalia. „Vor o pălărie mai mare decât capul lor. Trebuia să facă ce trebuia la termenul potrivit, dar ei au apărut după ce domeniul s-a întabulat. Înainte să se facă investiţii, nu au cerut nimeni nimic. După ce e gata totul, frumos, apar moştenitorii care vor şi ei. Indivizii ăştia apar aşa peste noapte şi spun că e al lor castelul. De ce nu au venit când era mucegaiul gros cât pretele?", a declarat Lucaciu, avocat la Baroul Cluj.  Acesta spune că nu ştie ce şanse au moştenitorii de a obţine domeniul,  dar subliniază că în cazul în care vor fi împroprietăriţi, nu le vor ajunge banii să plătească despăgubiri universităţii.

Au apărut după ce s-au făcut investiţii

UBB a primit dreptul de administrare asupra castelului şi a terenului aferent în 1962, printr-o decizie de atribuire a Comitetului Executiv al Sfatului Popular al Regiunii Cluj. Înainte de a obţine prorietatea,  universitatea a făcut o procedură publică prin care au fost căutaţi moştenitorii, însă nu a fost găsit niciunul.  Atzél Ferenc , nepotul contelui Bethlen, şi-a făcut cunoscute pretenţiile asupra domeniului de la Arcalia, în 1998, după ce universitatea a investiti 1,2 milioane de lei pentru restaurarea structurii lemnoase, pusă în pericol de o ciupercă. UBB a intrat, cu acte în regulă,  în posesia castelului, în 1999, după ce a întreţinut imobilul aproape 40 de ani. Avocatul moştenitorilor, Kincses Elöd, spune că are şanse să câştige domeniul.  „Avem şanse să câştigăm dacă se aduce o hotărâre legală. Nu vreau să fac declaraţii. Ştiu ce trebuie să fac ca să câştige", a spus avocatul.  Proprietatea de la Arcalia este evaluată la peste 19 milioane de lei.  

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite