Unul din patru fermieri bistriţeni care au depus cerere primeşte subvenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhiva
Foto arhiva

Oamenii au făcut cerere la APIA, însă nu s-au mai  înregistrat ca persoane juridice, condiţie obligatorie pentru a primi subvenţia de o sută de euro. După expirarea termenului limită în 30 octombrie, ministerul Agriculturii le-a mai acordat codaşilor o păsuire până în 15 noiembrie

Doar un sfert dintre fermierii care au facut cerere pentru subvenţii la bovine au reuşit să se autorizeze ca persoane fizice autorizate, aşa cum cere legea. În total oficialii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură(APIA) au constat că 3000 din 3960 de fermieri sunt în situaţia de a pierde banii de subvenţie, in jur de 100 de euro pe cap de bovină. „după ce am evaluat dosarele am constat că doar o mie de oameni dintre cei care au depus cerere de subvenţie  au trecut pe la Oficiul Registrului Comerţului pentru a se înregistra ca persoane fizice autorizate. Oamenii s-au temut că vor fi impozitaţi dacă îşi fac PFA-uri şi că nu mai rămân cu mare lucru după subvenţie şi nu s-au mai dus la Registrul Comerţului", explică Emil Scurtu, directorul de la APIA. „Pe unii i-am convins că fac o greşeală. De acum înainte, aşa cum a spus şi ministrul Tabără zilele trecute când a fost la Bistriţa, nu vor mai lua subvenţii dacă nu sunt înregistraţi, aşa că nu vor avea încotro", explică Scurtu.

Au mai primit două săptămâni

Oficialul APIA spune însă că timpul nu este pierdut şi că fermierii din zona defavorizată care vor subvenţia au mai primit o şansă de a se autoriza. "Aşa cum ne-a promis ministrul s-a mai acordat  o nouă perioadă de transformare din persoană fizică în persoană fizică autorizată, până în 15 noiembrie.  Noi îi rugăm să facă aceste demersuri  şi continuăm să preluăm dosarele aşteptând ", a mai spus Scurtu.

Autorizaţi de voie, de nevoie

Toma Neamţ este un crescător de 47 ani din localitatea Ilva Mică. Acesta s-a săturat de câte ori a bătut drumurile pentru a se constitui ca persoană fizică autorizată. „Am umblat vreo patru zile de la Ilva Mică până la Bistriţa şi nu e drum scurt. M-am grăbit să-mi fac un PFA ca să iau subvenţie pe cap de bovină“, explică Toma Neamţ. Crescătorul spune că are în bătătură 7 vaci cu lapte şi nu se poate descurca fără un ajutor de la stat, aşa puţin cât e. . Un vecin de-al său din acelaşi sat, Aurel Matei, în vârstă de 54 de ani, s-a grăbit şi el să-şi facă un PFA de teamă să nu-şi piardă subvenţia de stat. „Am auzit că o să primim 100 sau 120 de euro pe cap de vacă. Crescătorii din zonele de munte ar trebui să fie ajutaţi aşa cum sunt ajutaţi cei din Uniunea Europeană. Ducem o viaţă foarte grea. Nimeni nu se întreabă cu ce ne hrănim noi animalele opt luni de zile când e rece", spune supărat Aurel Matei. 

Ce trebuie să facă crescătorii

Cu documentele pe care le primesc de la ORC fermierii  trebuie să meargă la centrele locale APIA să se înregistreze şi acolo ca persoane fizice autorizate, apoi trebuie să fie luaţi în evidenţă ca PFA la Direcţia Sanitar-Veterinară, să-şi transfere cota de lapte de la persoană fizică la persoană fizică autorizată, după care  APIA modifică dosarul depus iniţial.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite