Un tânăr bistriţean va face munca unui deputat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Solcan vrea să devină deputat
Adrian Solcan vrea să devină deputat

Adrian Solcan va fi, de mâine, timp de trei zile, deputat în Parlamentul României pregătindu-se astfel pentru o carieră în domeniu. El este unul dintre cei 100 de liceeni şi studenţi selectaţi din toată ţara pentru a face parte din „Parlamentul Tinerilor", un proiect al Asociaţiei „Pro Democraţia". Adrian are în spate un palmares de apreciat: fost delegat al României la ONU în perioada 2009-2010 şi fost primar al tinerilor di

Bistriţeanul de 21 de ani, Adrian Solcan, a fost ales de Asociaţia „Pro Democraţia" pentru a fi deputat alături de alţi 99 de liceeni şi studenţi din toată ţara. El va pleca în seara aceasta cu trenul la Bucureşti şi de mâine va face parte din „Parlamentul Tinerilor", un proiect ajuns la ediţia a IV-a şi iniţiat de „Pro Democraţia" împreună cu Fundaţia Hanns Seidel şi Camera Deputaţilor.

Adrian spune că urmăreşte de mult timp activitatea acestui ONG. În anii trecuţi, tinerii se puteau înscrie doar în echipe. Anul acesta s-a schimbat regulamentul. De aceea s-a şi înscris abia acum. „Am luat informaţiile necesare de pe internet. Parlamentul Tinerilor este o reprezentare în miniatură a Parlamentului României. Pro Democraţia ne va împărţi în grupuri politice, vom lucra în comisii aşa cum lucrează şi deputaţii", explică Adrian.

Parte din grupul politic liberal

Student la ştiinţe politice, Adrian a aflat în urmă cu câteva zile că a fost ales să facă parte din proiectul celor de la Pro Democraţia. Când s-a înscris a trimis şi o propunere legislativă despre voluntariat în ideea că actuala lege a voluntariatului (195/2001) nu corespunde cerinţelor Uniunii Europene şi trebuie completată. De aceea, bistriţeanul şi-a motivate temeinic demersul. „Le-a plăcut ideea mea legată de încheierea de contracte între şcoli şi organizaţii nonguvernamentale. Astfel, tinerii află că pot să-şi ajute semenii făcând muncă de voluntariat, iar dacă lipsesc de la ore şi sunt la o acţiune de voluntariat, profesorii le motivează absenţele", adaugă Adrian.

În cele 3 zile în Parlament, el va fi deputat din partea liberalilor în cadrul comisiei pentru egalitatea şanselor dintre bărbaţi şi femei. Bistriţeanul spune că s-a pregătit, că a studiat doctrina PNL, care, de altfel, îl şi reprezintă, crede Adrian. „Mâine voi depune jurământul de deputat, iar ulterior se vor organiza alegeri pentru desemnarea funcţiilor în Parlamentul Tinerilor şi voi vedea dacă voi fi un simplu membru în comisia pentru egalitatea şanselor sau voi deţine o funcţie de execuţie. Oricum, voi contribui cum ştiu mai bine", spune tânărul.

În plus, cei 100 de tineri vor veni cu propuneri legislative concrete.

Experienţa de la ONU, „rampă" pentru Camera Deputaţilor

Adrian consideră că experienţa de tânăr delegat al României la ONU a fost decisivă pentru formarea lui. „Acolo am lucrat un an într-o comisie pe teme sociale, ceea ce  se potriveşte foarte bine cu munca mea din Parlamentul Tinerilor. Am avut foarte mari emoţii la ONU, mai ales când am rostit primul meu discurs. Am fost onorat să reprezint România", mai afirmă bistriţeanul. Pe viitor, el chiar are gânduri să devină deputat sau senator.

Cum văd politicienii prezenţa tinerilor

Deputatul PNL din Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, consider că acest exerciţiu de 3 zile este foarte bun întrucât îi apropie pe tineri de zona politică, zonă destul de denigrată în ultima vreme. „Mă bucur că tinerii au şi astfel de orientări şi îmi doresc ca, pe viitor, să învăţăm noi, parlamentarii, de la ei", susţine Ţintean.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite