Un sat întreg a rămas de 6 luni fără telefon din cauza hoţilor de fier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii cartierului Slătiniţa trăiesc de mai bine de jumătate de an fără telefon fix, iar reţelele de telefonie mobilă nu au acoperire bună în zonă. Hoţii de fier au tăiat cablurile de telefonie fixă şi pentru a obţine câţiva bani au lăsat un sat întreg fără posibilităţi de a comunica cu exteriorul

Localnicii din Slătiniţa, un cartier al municipiului Bistriţa, situat la 10 kilometri de oraş, au rămas din luna august fără telefonie fixă. Localnicii, în cea mai mare parte bătrâni sunt obligaţi să recurgă la telefonia mobilă pentru a lua legătura cu copiii lor, iar pentru a avea semnal trebuie să meargă pe dealuri. Copiii lor, plecaţi peste hotare la muncă nu pot să dea de părinţi, pentru că aceştia nu au semnal în casă.

Ioan Maftei, reprezentantul sătesc al comunităţii în Consiliul Local, spune că problema este una destul de gravă şi că oamenii s-au plâns de mai multe ori, dar nu pot face nimic până poliţia nu-i va prinde pe hoţi. „Avem foarte mulţi oameni bătrâni în sat care au copii plecaţi din ţară. Dintr-o pensie amărâtă nu pot să îşi plătească şi telefoanele mobile aşa că fixurile erau o soluţie foarte bună. Şi în plus nu au nici măcar semnal decât în anumite zone sau pe dealuri. Trebuie să le transmită copiii ora exactă la care îi sună ca să ştie să meargă de acasă să aştepte telefonul ", povesteşte bărbatul.

Nu poate vorbi cu fiul din cauza hoţilor

Margareta Radu are un copil în Spania la muncă şi şi-a instalat telefon fix special pentru a vorbi cu acesta. „Mi-am băgat telefon anul trecut în martie. După câteva luni nu am mai avut ton. Am auzit că au furat ţiganii cablurile , dar nu ştiu de ce nu le pot înlocui odată. Eu ca să vorbesc cu băiatul meu, trebuie să mă duc în fundul grădinii să am semnal la telefon", se plânge femeia. Acesta spune că până luna trecută primea facturi de la Romtelecom în care era somată să plătească telefonul, chiar dacă serviciul nu funcţiona.

Reprezentanţii Romtelecom susţin că situaţia de la Slătiniţa este una specială şi se ia în calcul posibilitatea introducerii fibrei optice. „Romtelecom s-a confruntat cu furturi repatate de cablu, ceea ce a dus la îngreunarea lucrărilor de restabilre a serviciilor. Echipele Romtelecom lucrează la identificarea celor mai bune metode de restabilire a serviciilor în zona respectivă, luând în considerare inclusiv schimbarea tehnologiei pe baza căreia funcţionează serviciile, care implică investiţii importante din partea companiei", transmite Roxana Inceu, responsabila cu relaţia cu presa.

Li se va rambursa plata facturilor

Despre facturile telefonice, Inceu, transmite că „tuturor clientilor afectaţi li se va rambursa valoarea abonamentului aferent serviciului contractat în cotă fracţionară, corespunzator perioadei efective de nefuncţionare".

Poliţiştii au reuşit în urmă cu o săptămână să prindă şase persoane suspecte că ar fi furat cablul telefonic din zonă. Potrivit Antonelei Gorgan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, prejudiciul cauzat de cei şase este de 17.000 de euro. „Aceştia sunt în prezent cercetaţi în stare de libertate, iar pe numele lor s-a emis mandat de interzicere a părăsirii localităţii".

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite