Un parlamentar bistriţean costă statul român 33000 de lei lunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grosul banilor se duc pe diurne şi cazare în Bucureşti, transport în ţară şi colegiu, plus salarii personal din cabinete.În topul cheltuitorilor locali conduce vicepreşedintele comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor Ioan Nelu Botiş, înregistrat cu 38 000 de lei în luna martie. Confruntat anii trecuţi cu scandalul propriilor deconturi unii aleşi bistriţeni şi-au mai ajustat din cheltuieli

Cei şase parlamentari din Bistriţa-Năsăud nu sunt deloc modeşti când vine vorba de cheltuieli din bugetul statului. Statisticile Camerei Deputaţilor, respectiv Senatului indică sume consistente care adunate depăşesc în multe cazuri 33000 de lei. Pe primul loc într-un top al cheltuielilor figurează deputatul PDL Ioan Nelu Botiş,cu 38000 de lei cheltuieli însumate  ale biroului său parlamentar cu deconturile ca deputat numai pe luna martie 2010. Din aceşti bani circa 29000 de lei reprezinta îndemnizaţia, diurnele la Bucureşti şi în colegiu, cazarea la Hotelul Bucureşti, deplasările în străinătate, iar 9502 lei sunt cheltuielile cabinetului său. Botiş figurează de asemenea pe o poziţie fruntaşă şi în clasamentul naţional la capitolul sume decontate pe luna martie.Deputatul bistriţean care este vicepreşedinte al comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor recunoaşte că este o sumă mare şi a anunţat public că în câteva zile se va muta de la hotel într-o locuinţă închiriată în Ferentari: „Este mult. Am cheltuit atât de mult în luna martie pentru că săptămânal vin cu avionul acasă. Am avut şi o deplasare de patru zile la Bruxelles pentu elaborarea strategiei de ocupare a forţei de muncă pentru 2020. Apoi, s-au cheltuit 88 de milioane de lei vechi pe cazarea la Hotelul Bucureşti. Dar am luat măsuri. Din 1 iunie mă voi muta în chirie într-o casă din Ferentari pentru că acolo am găsit. Materiale de întreţinere la cheltuieli birou parlamentar înseamnă cheltuieli cu maşina, benzină şi altele. Am să fac tot ce pot să-mi reduc cheltuielile", mai spune deputatul Ioan Nelu Botiş.

Unii şi-au mai ajustat cheltuielile

Deputatul PSD Radu Moldovan este al doilea în topul cheltuitorilor bistriţeni, după ce anul trecut în aceeaşi lună figura pe primul loc. Moldovan a decontat în martie 2009 ceva mai mult 23000 de lei şi cu tot cu cu cabinetul său parlamentar a ajuns la 33379 de lei faţă de 35160 anul trecut în aceeaşi lună. Cel mai puţin dintre deputaţi a cheltuit în martie 2010 vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Ioan Oltean, care a decontat 13615 lei şi a ajuns cu tot cu cheltuielile de cabinet la 23192. Oltean însă nu plăteşte chiria de 8333 de lei la hotel şi are cheltuieli sensibil ajustate după ce în urmă cu doi ani s-a confruntat cu scandalul deconturilor uriaşe cu chiria, în condiţiile în care deţinea trei apartamente în Bucureşti. Oltean a şi returnat atunci în jur de 150 de mii de lei. Cei doi senatori, Ioan Sbârciu (PDL) şi Dănuţ Prunea (PSD) au cheltuieli sensibil egale.  Fiecare a primit 23190 în luna martie, iar cu tot cu cabinet parlamentar au ajuns la ceva peste 33670 de lei. Niciunul nu a avut însă deplasări în străinătate în martie.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite