UPDATE Doi genişti au fost răniţi într-o explozie în poligonul de la Dorolea, de lângă Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi genişti au fost răniţi, joi, în urma exploziei unei grenade produse la poligonul Dorolea din judeţul Bistriţa-Năsăud. Starea celor doi de sănătate este stabilă. Cei doi făceau parte dintr-o echipă de genişti ce executa un exerciţiu de distrugere a unor elemente de muniţie.

UPDATE 15.10

A fost sesizat Parchetul

De asemenea, în comunicatul transmis de MApN se arată că în incidentul din poligon a fost implicat şi un subofiţer din aceeaşi unitate, care se afla la o distanţă mai mare de locul deflagraţiei. Acesta a acuzat o leziune uşoară în zona coapsei drepte şi a fost, de asemenea, transportat la spital pentru investigaţii medicale. Conform procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar, iar o comisie numită de comandantul Brigăzii 81 Mecanizată cercetează împrejurările producerii incidentului.

UPDATE 15.00

A explodat o grenadă

"Ca urmare a faptului că o grenadă tip PG-7 nu a explodat în urma iniţierii încărcăturii, au fost puse în practică procedurile specifice unei astfel de situaţii. După luarea măsurilor de siguranţă pentru membrii echipei şi după expirarea timpului de aşteptare prevăzut de instrucţiuni, ofiţerul s-a deplasat spre locul în care era dispusă grenada, moment în care s-a produs deflagraţia acesteia", se arată  în comunicatul transmis de MApN.
În urma exploziei, maiorul a suferit răni în zona feţei şi a membrelor, în prezent starea sa fiind stabilă. După acordarea primului ajutor în poligon, militarul a fost transportat la Spitalul Judeţean din Bistriţa.

UPDATE 14.30

Militarul rănit era genist

Militarul rănit în poligonul Dorolea din Bistriţa-Năsăud făcea parte dintr-o echipă de genişti ce executa un exerciţiu de distrugere a unor elemente de muniţie, el fiind rănit la faţă şi la membre în urma deflagraţiei unei grenade care nu explodase iniţial şi de care se apropiase conform procedurii.Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi după-amiază, de Biroul de presă al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), militarul rănit în poligonul Dorolea din judeţul Bistriţa-Năsăud este un ofiţer din Brigada 81 Mecanizată, iar incidentul a avut loc în jurul orei 11.30. Conform sursei citate, maiorul Octavian Ghiţă făcea parte dintr-o echipă de genişti care executa un exerciţiu de distrugere a unor elemente de muniţie.

UPDATE 13.11

Directorul medical de la Serviciul de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud, Călin Ganea, a revenit cu precizarea că, într-adevăr, doi militari răniţi au fost transportaţi la spital. „Iniţial a venit un camion cu o singură victimă, însă ulterior a mai fost adus un militar cu plagă fesieră dreaptă. Ambele victime sunt în drum spre spitalul judeţean", a declarat Călin Ganea.

UPDATE 12.40

Directorul medical de la Ambulanţa Bistriţa-Năsăud, Călin Ganea, a susţinut că este vorba despre o singură victimă, care se află în afara oricărui pericol. „În acest moment ambulanţa este în drum spre Spitalul Judeţean de Urgenţă. Victima e stabilă din punct de vedere hemodinamic şi respirator, deci, după prima evaluare, militarul este în afara oricărui pericol. Acesta are mai multe plăgi provocate probabil de mai multe schije la nivelul gambei, abdomenului şi feţei."

Directorul medical de la Ambulanţă a mai arătat că victima este conştientă, vorbeşte şi îşi poate mişca membrele.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Marius Rusu, a susţinut că instituţia pe care o reprezintă nu a fost solicitată pentru a interveni în acest caz, însă poate preciza că este vorba despre doi militari de la Unitatea Militară din Bistriţa-Năsăud. Acesta a mai precizat că la poligonul de la Dorolea se fac exerciţii de tragere, dar şi de detonare a muniţiei nexplodate.

Directorul medical de la Ambulanţa Bistriţa-Năsăud a mai susţinut că în apelul făcut iniţial de la Poligon se vorbea despre doi militari răniţi, însă când a ajuns ambulanţa s-a constatat că este vorba despre o singură victimă. „Probabil că s-au speriat în urma incidentului şi au crezut că doi militari vor avea nevoie de îngrijiri“, a precizat Călin Ganea.

Purtătorul de cuvânt al Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa, Florin Apăfăian, a confirmat incidentul din poligonul Dorolea şi a precizat că au fost implicaţi doi militari, din care unul este rănit şi transportat la spital, iar celălalt este în afara oricărui pericol. "Un militar este adus acum spre Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, iar celălalt este în afara oricărui pericol", a spus Apăfăian, citat de Mediafax. El nu a vrut să dezvăluie împrejurările în care s-a petrecut acest incident şi nici să dea alte detalii.

Poligonul Dorolea se află în comuna Livezile, la circa 15 kilometri de Bistriţa. În ultimii ani a fost folosit nu doar pentru exerciţii militare, ci şi pentru distrugerea muniţie neexplodate găsite în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite