Un bistriţean stabilit în China vrea să introduca în România modelul asiatic al morilor de vant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instalaţiile au o capacitate de peste zece  ori mai mare decât turbinele eoliene implementate până acum în Europa şi America, şi o eficacitate cu până la 80% mai crescută

Liviu Mircea şi-a obţinut licenţa în Project Management în Anglia, şi a lucrat timp de 10 ani în Irlanda, în domeniul construcţiilor. De doi ani, acesta s-a mutat în China, unde a predat marketing şi „business comunication"  în sistemul de învăţământ din Qindao şi Yiwu. Aici a pătruns într-un cerc de oameni de afaceri care l-au impulsionat să-şi dezvolte şi el un business. Acum aproape un an, acesta a început să lucreze la un proiect în domeniul energiei eoliene pe care vrea să îl implementeze şi în România.Intenţia sa este să introducă în sistemul nostru naţional noile turbine eoliene concepute în China, care au o capacitate de peste zece ori mai mare decât cele convenţionale şi o eficacitate cu până la 80% mai crescută. Acesta turbine eoliene de mare capacitate dezvoltă o energie de până la 120 kW -360 kW, în timp ce instalaţiile implementate până acum în Europa şi America ating o capacitate de maxim 20 kW.

Costa cel mult 700 de mii de dolari

Cea mai mare turbină de producere a curentului electric folosind forţa vântului are o capacitate de 360 kW şi costă în jur de 650 000- 700 000 de dolari. O astfel de instalaţie este capabilă să asigure necesarul de energie pentru o clădire de mari dimensiuni, iar în cazul în care intensitatea vântului este prea mică, un sistem de control o face să treacă automat la reţeaua de energie naţională. Turbinele au un sistem de rotaţie cu ax vertical, nu produc zgomot şi nu prezintă un pericol pentru păsări. Acestea necesită un spaţiu mai mic pentru amplasare şi pot fi alternate cu sisteme de panouri solare.

Instalaţiile de producere a curentului electric folosind forţa vântului prezintă un mare interes în China, iar Liviu Mircea vrea să dezvolte acest concept şi în România. „Chinezii folosesc aceste sisteme în unităţile militar, şcoli, spitale, universităţi, clădiri de birouri sau ferme", spune el. În proiectul său, a avut în vedere şi angajamentele pe care le are România la nivel european, în ceea ce priveşte politicile energetice. Ţinta României este asigurarea la nivelul anului 2010 a 33% din consumul intern brut de energie electrică al anului realizat din surse regenerabile. Bistriţeanul urmează să solicite aprobările necesare din partea guvernului pentru a implementa proiectul energetic în România.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite