Un bistriţean creşte acasă planta-cadavru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planta, de origine indoneziană, este pe cale de dispariţie şi emană un miros de hoit când înfloreşte. Tănase Reman, un tâmplar de 59 de ani, are în apartamentul său din Bistriţa zece astfel de plante şi, pe viitor, intenţionează să le ofere în dar cunoştinţelor. Fiica sa, Andreea, a fost cea care i-a adus acasă, acum patru ani, o astfel de plantă, căreia ei îi spun „palmier".

Bistriţeanul, un mare iubitor de plante, are în apartamentul său o adevărată „junglă". Acolo găseşti de la obişnuitele plante de interior până la mici arbori de cafea, dafin, pomelo şi licth (are fructe asemănătoare stafidelor). Tănase Reman este fascinat de frumuseţea plantei-cavadru sau plantei-hoit. „Cultiv flori de când mă ştiu, dar planta aceasta e deosebită. Andreea, fiica mea, a adus-o de la o colegă de-a ei din Rodna. Iniţial nu ştiam ce este. Ne plăcea că semăna cu un palmier în miniatură şi palmier i-am spus de-atunci, chit că ulterior am aflat că este pe cale de dispariţie şi că se numeşte planta-cadavru", explică Tănase Reman. Dacă acum patru ani avea un singur exemplar, acum are zece şi speră ca din bulbii puşi în pământ să răsară alte plante-hoit. „Frunza este catifelată la atingere şi zici că are dantelă pe marginea ei", mărturiseşte cu plăcere bistriţeanul. Însă mândria lui este floarea acestei specii rare. „Planta adusă de Andreea a înflorit prima dată anul trecut prin februarie. Nu mă aşteptam ca şi anul acesta să înflorească deoarece ştiu că face floare o dată la câţiva ani", mai spune bărbatul. Până să-i admire frumuseţea, familia Reman a trebuit să suporte, timp de 3 zile, până când s-a deschis floarea, mirosul ei infernal. Cu tot cu tulpină, floarea avea 1,3 metri, iar bistriţeanul spune că a meritat să aerisească sufrageria şi de trei ori pe zi.

„Palmierul" nu le dă dureri de cap

Despre îngrijirea plantei-cadavru, Tănase povesteşte că o udă o dată la 4 zile şi îi schimbă pământul în fiecare an. „Palmierul", cum îi place să-i zică, este verde din ianuarie până în noiembrie, face o floare în lunile februarie-martie, iar din noiembrie hibernează. „Un alt aspect deosebit la această plantă este viteza cu care creşte. În nicio săptămână, bulbul se dezvoltă, face tulpină şi frunze. Tot într-o săptămână se şi ofileşte. Peste iarnă o ţin în cămară", explică bărbatul.

Biologii recomandă un studiu

Profesoara de biologie Liana Ţirău din Bistriţa este de-a dreptul uimită de modul în care bistriţeanul a reuşit să cultive în apartament o plantă pe cale de dispariţie. „Este extraordinar felul în care s-a dezvoltat această plantă aici, mai ales că ea înfloreşte o dată la câţiva ani buni, iar la Bistriţa a înflorit deja doi ani consecutiv. Modul în care a reuşit Arum Titan să se adapteze la noi în ţară merită aprofundat într-un studiu de specialitate", crede Liana Ţirău.

Despre planta-cadavru

Planta-hoit, pe numele ştiinţific Arum Titan (Amorphophallus Titanum), este cea mai mare şi mai urât mirositoare plantă din lume. Originară din insula indoneziană Sumatra, ea are cea mai mare floare din lume, cu dimensiuni cuprinse între 1,5 şi 3 metri. Specialişti spun că planta este pe cale de dispariţie. Ea înfloreşte foarte rar, odată la câţiva ani, şi că atunci când se deschide, miroase asemeni unui cadavru aflat în stare avansată de putrefacţie. Mirosul emanat are menirea de a atrage muştele pentru polenizare. Planta a fost descoperită în 1878 de botanistul italian Odoardo Beccari. Recordul de înălţime a acestei flori este de 2,94 de metri şi a fost înregistrat în 2005, în grădina botanică din Stuttgart (Germania).

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite