Un bistriţean, întemeietorul Operei Naţionale din Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Pavel, fondatorul Operei Naţionale din Cluj-Napoca, va fi comemorat mâine în satul natal, Bistriţa Bârgăului, în cadrul manifestării „Zilele Operei". Poreclit „Valahul" de muzicienii din Budapesta, acesta a cântat ca prim solist pe marile scene ale operelor din Europa. În cinstea sa va fi dezvelit un bust de bronz.

Anul acesta, pe 21 mai, s-au împlinit 127 de ani de la naşterea marelui tenor bistriţean Constantin Pavel, cel care, pe 18 noiembrie 1918, punea bazele Operei Naţionale din Cluj-Napoca. Autorităţile judeţene şi cele din Bistriţa Bârgăului, comuna natală a muzicianului, găzduiesc mâine o manifestare comemorativă numită „Zilele Operei".

Operă la sat

„Zilele Operei", eveniment cultural aflat la a doua ediţie, sunt organizate de Consiliul Judeţean BN, Centrul Judeţean pentru Cultură BN (CJC BN), Centrul Cultural Municipal, Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca şi Primăria Bistriţa Bârgăului. De la manifestări nu vor lipsi urmaşii tenorului - fiul Andrei Neuc şi nepoata muzicianului, Constanţa Neuc - dar şi preşedintele Uniunii Compozitorilor din România, Octavian Lazăr Cosma, respectiv teatrul de operă şi balet „Oleg Danovski" din Constanţa.

„Manifestările vor debuta mâine, de la ora 10.30, cu o slujbă la mormântul tenorului din curtea bisericii ortodoxe din Bistriţa-Bârgăului. Apoi va fi dezvelit bustul tenorului în centrul comunei, lângă clădirea Primăriei. Bustul este din bronz şi a fost realizat de sculptorul Maxim Dumitraş", afirmă viceprimarul comunei Bistriţa Bârgăului, Leon Hogiu.

Directorul CJC BN, Florin Şomlea, spune că manifestările se vor desfăşura, ca şi anul trecut, miercuri în satul natal al tenorului şi joi la Bistriţa. „Vor mai fi multe ediţii ale Zilelor Operei, iar la anul intenţionăm să organizăm evenimentul împreună cu cei din Cluj-Napoca", susţine Şomlea.

După bust, o carte

Tot mâine va avea loc la Bistriţa Bârgăului un simpozion despre viaţa şi personalitatea tenorului, însoţit de lansarea volumului „Constantin Pavel. Întemeietorul...", volum coordonat de dr. Mircea Gelu Buta, cel care a pus bazele acestor manifestări dedicate lui Constantin Pavel.

Buta a fost cel care i-a îndeplinit una dintre dorinţele tenorului: aceea de a se întoarce acasă. I-a adus trupul din cimitirul bucureştean Bellu şi l-a înmormântat în curtea bisericii din satul natal. „Constantin Pavel are o poveste interesantă. A murit în drum spre casă. Când spui Constantin Pavel spui numele unui om foarte talentat care a reuşit prin profesionalism şi isteţime să pună bazele unei instituţii culturale fundamentale ale Clujului, Opera Naţională", susţine Buta.

Constantin Pavel, „Valahul"

Viceprimarul Hogiu povesteşte că tenorul a absolvit Conservatorul la Viena şi a fost repartizat la opera din Bratislava. Înainte de 1918 a cântat ca prim solist pe scenele operelor din Bratislava, Viena şi Budapesta. „Colegii muzicieni din Budapesta îi spuneau Valahul pentru că era român", adaugă vicele. Constantin Pavel se numără printre puţinii români angajaţi ai Operei de la Budapesta.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite