Bistriţa: Turiştii sunt momiţi cu bucate vânătoreşti la Băile Figa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţiunea Figa s-a deschis cu un concurs de preparate din carne de vânat. Bucătarii au fost nimeni alţii decât vânători cu experienţă veniţi taman din Constanţa, Bucureşti, Harghita, Suceava şi Cluj.

Primii musafiri ai Băilor Figa au fost aşteptaţi ieri cu mâncăruri alese gătite de vânători cu renume din toată ţara. Aceştia din urmă au lăsat puşca deoparte pentru o zi, şi-au pus sorţuri de bucătărie şi au făcut mâncare după reţete doar de ei ştiute. La concurs s-au înscris 13 echipe de vânători din judeţe precum Constanţa, Bucureşti, Harghita, Suceava, Cluj şi Bistriţa-Năsăud. Una dintre aceste echipe, a 13-a, a atras privirile tuturor datorită spectacolului oferit publicului şi datorită faptului că proveneau din trei zone diferite ale ţării, din Constanţa, Bucureşti şi Bistriţa. Cei cinci membri sunt Radu Mihailov din Constanţa, Cornel Giurgea şi Radu Stolea din Bucureşti, respectiv  Mihaela Ştefănescu şi Ghiţa Popa din Bistriţa. Ei au aflat de concurs de pe internet. S-au găsit cu nici trei zile înainte de competiţie şi, dornici de aventură, au luat trenul şi au venit la Beclean. "Echipa noastră este una aparte. Ne-am luat numele de BCB, după iniţialele oraşelor din care provenim. Am pus la bătaie o reţetă proprie căreia i-am spus «Bucăţele de carne cu multă băutură», asezonată cu sos şi mult suflet", spune Radu Mihailov din Constanţa, un vânător care a jucat ieri rolul de bucătar. El a gătit un căprior bătrân de 8 ani, vânat de colegul său de echipă, Ghiţă Popa din Bistriţa, pe un fond de vânătoare din sudul judeţului.

Căprior la ceaun

Vânătorul-bucătar din Constanţa spune că a pus de toate în tocăniţa făcută la ceaun. "Am tăiat carnea de căprior în bucăţi mici, lunguieţe. Am dat-o în untură şi am pus-o în ceaun, la foc potrivit. I-am dat şi un boţ de unt. Am adăugat cârnaţi de Pleşcoi afumaţi şi cârnaţi vânătoreşti din Bistriţa ca mâncarea să aibă un gust bun. Apoi, am pus ceapă tăiată mărunt, usturoi, morcovi, ciuperci, caşcaval afumat, paste, dar şi bulion. Nu am uitat de condimente: de la sare, piper, până la cimbru, oregano, foi de dafin şi pătrunjel verde", explică Radu Mihailov. Strădania lor nu a fost în van, juriul acordându-le locul al treilea şi trofeul "Polonicul cândva plin". Vânătorii de la BCB au primit diplome şi un polonic de lemn.

Radu Mihailov spune că participarea la concurs a fost o experienţă interesantă. Lui îi place mult să gătească şi, acum câteva luni bune, a reprezentat România la o expoziţie gastronomică din Thailanda unde le-a arătat localnicilor ce gust bun au chifteluţele marinate şi sarmalele româneşti.

Fără vânători cu jeep şi ifose

Prin acest concurs de la Băile Figa, organizatorii spun că încearcă să schimbe imaginea vânătorului. "Cultura vânătorească a trecut în plan secund şi asta nu e bine. Prin gestul nostru am dorit să le arătăm oamenilor adevărata faţă a vânătorului adevărat care multă cumpătare, nu a celui cu jeep şi ifose", explică preşedintele juriului, Sorin Gârjan, vânător la rândul său. Oamenii care au vizitat ieri staţiunea Figa spun că vânătorii au gătit exemplar. "Tocăniţa la ceaun a fost foarte bună. Nu ştiam că vânătorii gătesc atât de bine", afirmă Ioana Mihalcea, o tânără de 25 de ani.

Casetă:  Dotările staţiunii

Investiţia de la Băile Figa se ridică la 1,8 milioane de euro, bani obţinuţi printr-un proiect Phare, gestionat de Ministerul Dezvoltării. Staţiunea are bazine cu apă dulce, cu apă sărată, o plajă şi un centru spa. Oamenii se pot relaxa jucând un meci de fotbal, tenis, handbal sau baschet pe unul dintre terenurile sportive existente.

În zonă se află şi un sit arheologic salifer, la care se poate ajunge în nici 15 minute de mers pe jos. Acest sit este la fel de valoros ca şi cel din Hallstatt (Austria). Staţiunea se află într-o depresiune, la 42 de km de Bistriţa. Intrarea în staţiune costă 5 lei.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite