Turiştii, alungaţi de criză şi drumuri proaste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, numărul turiştilor din judeţ a scăzut cu  aproape 23 la sută faţă de 2008.Lipsa contractelor cu firmele din judeţ şi, uneori, starea proastă a drumurilor au făcut ca hotelurile din judeţ să fie goale anul trecut în proporţie de 75 la sută.

Administratorii celor aproape 15 hoteluri şi cele în jur de 40 de pensiuni din judeţ  au resimţit o scădere a turiştilor cu apropae 23 la sută în primele 11 luni ale anului trecut faţă de aceeaşi perioadă a lui 2008. Şi Indicele de ocupare a unităţilor de cazare din Bistriţa-Năsăud a scăzut cu 5 la sută faţă de 2008, astfel că, în intervalul ianuarie-noiembrie 2009, camerele hotelurilor şi pensiunilor au fost ocupate doar la un sfert din capacitate.

15.000 de turişti în minus

Cifrele Direcţiei Judeţene de Statistică urmează un tred descend în perioada ianuarie -noiembrie 2009 faţă de acelaşi interval de referinţă din 2008. Numărul total al turiştilor a scăzut cu aproape 15.000 de persoane, adică cu 23 la sută faţă de 2008. Administratorii din domeniu sunt convinşi că pierderea contractelor cu firmele bistriţene a redus mult tranzitul oamenilor de afaceri în judeţ. „În judeţ nu se face turism real. Există un turism al afacerilor, care se vede în scăderea contractelor cu firme, la rândul lor afectate de criză", este de părere Vasile Ciogolea, directorul  de la Hotel Bistriţa. Şi Anania Pop, managerul hotelului Coroana de Aur spune că anul a avut mai puţine camere ocupate. „A scăzut tranzitul foarte mult, chiar dacă tarifele au fost reduse cu 10 la sută faţă de 2008. Cred că infrastructura deficitară este, alături de lipsa banilor, una dintre cauze", este convins managerul.

Judeţul nu este atractiv

Oana Milea, preşdintele Asociaţiei Patronatului de Turism Bistriţa-Năsăud spune că turiştii pierduţi sunt în special oamenii de afaceri şi străinii. „Mulţi turişti străini veniţi în tranzit din Austria sau Germania şi nu se mai întorc. Noi nu suntem un oraş ca Sibiul sau Braşov şi nu suntem atractivi. Turiştii noştri sunt  mai ales oamenii de afaceri", spune Oana Milea.

Evoluţia turiştilor în judeţ                          

                                           Ian-nov 2009      Ian-nov 2008

Numărul total de turişti:          64.512                 49.764

Turişti cazaţi în hoteluri:        54.827                   42.13

Indicele de cazare :                29,5 %                   24.0 %

Sursa: Direcţia Judeţeană de Statistică Bistriţa-Năsăud

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite