Tudorică Răchitan le insuflă elevilor dragostea pentru istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul de istorie, Tudorică Răchitan, de la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu dn Bistriţa s-a clasat pe a treia poziţie a Topului profesorilor cu care Bistriţa se mândreşte. Dascăl de aproape patru decenii, profesorul de istorie a reuşit să intre in sufletul elevilor, dar să fie apreciat şi de alte cadre didactice.

Originar din Turnu Severin, Tudorică Răchitan a ajuns la Bistriţa în 1974 şi de atunci este profesor la Liceul Liviu Rebreanu din oraş, 38 de ani în care şi-a pus amprenta asupra a generaţii întregi de elevi, mulţi dintre ei ajungând să iubească istora datorită felului în care acesta a ştiut să le predea faptele istorice ale înaintaşilor noştri. Profesorul Răchitan a terminat facultatea de istorie în Bucureşti şi apoi a venit la Bistriţa împreună cu soţia sa, ambii predând această materie. Pedagog desăvârşit, profesor prin excelenţă, formator de caractere, opinie şi suflete, profesorul de istorie a reuşit să-i facă pe elevii său să spună că învăţăturile sale depăsesc bariera timpului, fiind de mare folos în lupta cu viaţa, lupta care începe în momentul în care oes de pe băncile şcolii şi de sub aripa ocrotitoare a dascălilor.

Într-o perioadă în care studierea istoriei nu oferă oportunităşi foarte mari pentru viitori şi elevii preferă să se orienteze spre meserii caare să aducă mai mulţi bani, profesorul reuşeşte să-i motiveze şi să-i facă să iubească şi istoria. „Cel mai important este să ştii să activizezi elevii la ore, să-i faci să conştientizeze că istoria este o materie importantă şi că au nevoie de acest lucru, fie că este vorba de elevii care vor să meargă la Academia de Poliţie sau de cei de la secţiile de istorie şi ştiinţe sociale care dau bacalaureatul din istoria românilor. Dar am avut rezultate foarte bune şi cu elevi din clasele IX, X au a XI-a care studiază istoria universală materie care nu le trebuie nici la admiterea în învăţământul superior şi nici la bacalaureat şi atunci nu rămâne ca şi impusionare decât frumuseţea acestei materii", explică dascălul de la Liviu Rebreanu.  

De-a lungul anilor foarte mulţi elevi ai profesorului din Liviu rebreanu au reuşit să obţină rezultate importante a concursuri şi olimpiadele de istorie. Fiecare dintre aceştia au rămas în sufletul său, cel mai recent rezultat important fiind locul IV la olimpiada naţională de istorie. „Elevia Iulia Găvan, acum, în clasa a IX-a, a reuşit anul trecut să fie a IV-a la olimpiadă, cu menţiunea că a avut cea mai bună ucrare din concurs. Din păcate s-a pierdut la ultimul subiect şi nu l-a tratat la fel de bine ca primele. În caz contrar am convingerea că lua locul I", povesteşte profesorul.

Despre clasarea pe locul III în topul Adevărul, Tudorică Răchitan spune că este fericit că elevii săi îl apreciază şi spune că acest lucru este cea mai importantă recompensă pe care o poate primi un dascăl. „Este o recunoaştere a faptului că ştiu să lucrez cu elevii de liceu şi că pot să mă apropiu de ei atât în calitate de dascăl, dar şi dincolo de orele de curs. Şi de ce să nu recunosc că acest lucru este un impuls pentru a merge mai departe şi a încerca în continuare să obţin rezultate tot mai bune pentru elevi", mărturiseşte profesorul.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite