Tudor Alexe este un as olimpic în electronică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băiatul a urcat în 2009 pe locul I la olimpiada naţională de discipline tehnice şi acolo a rămas şi anul acesta.

Pasiunea lui Tudor este electronica. Încă de mic „meşterea" jucăriile primite cadou de la părinţi. Era curios să vadă care e mecanismul din spatele jucăriilor şi cum funcţionează ele. „Părinţii şi rudele îmi dădeau cadou maşinuţe electrice şi roboţi, iar eu nu mă puteam abţine să nu le desfac ca să văd ce anume le determină să funcţioneze", povesteşte Tudor. „ABC-ul" electronicii l-a învăţat la cercul de specialitate al Palatului Copiilor din Bistriţa. Acolo a făcut primul lui montaj electronic experimental şi care, dacă era bine adaptat, putea fi folosit şi la instalaţia pentru pomul de iarnă. „Am învăţat multe de la profesorul meu de la Palat", mărturiseşte băiatul.

Acum, Tudor este elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic INFOEL din Bistriţa, iar pasiunea lui i-a adus premii naţionale la olimpiadă. „Anul acesta, dar şi anul trecut am reuşit să obţin primul loc la olimpiada naţională de discipline tehnice. Ador electronica şi nici prin cap nu-mi trece să profesez într-un alt domeniu decât în cel al electronicii", mărturiseşte Tudor. El se gândeşte să se înscrie la specializarea telecomunicaţii a Universităţii Politehnice din Cluj-Napoca. Însă, nu pierde din vedere nici aspectul că ar putea urma facultatea în Statele Unite ale Americii. Lui îi pare rău că olimpicii români nu sunt recompensaţi pe măsura meritelor lor. „Cred că tinerii care, prin performanţele lor, fac cinste oraşului şi ţării în care locuiesc merită mai mult", adaugă liceanul.

A făcut singur un calculator

În clasa a IX-a a comandat de pe internet toate piesele necesare pentru a alcătui un calculator. Când au sosit, le-a asamblat şi a făcut un calculator de unul singur. „Fratele meu avea nevoie de un PC şi, ca să economisesc nişte bani, am comandat de pe diverse site-uri de specialitate piesele de care aveam nevoie. Părinţii mei aveau dubii că nu voi reuşi, dar le-am demonstrat că pot. Au fost plăcut surprinşi când au văzut ca m-am descurcat. Prin acest fapt, mi-am demonstrat, în primul rând, mie că pot face multe lucruri", explică Tudor.

„Miroase" problemele unui PC

Fire practică, tânărul spune că le repară amicilor problemele de care se lovesc la calculatoare. „Dacă apar nereguli, prietenii mă cheamă şi îi ajut cu plăcere. Sunt un om încăpăţânat şi nu mă las până nu rezolv problema", mai spune tânărul. El le dă şi sfaturi privind programele pe care să şi le instaleze pe calculator ca totul să meargă cum ar trebui.

Întrebări şi răspunsuri

Ce nu-ţi place ţie la sistemul românesc de învăţământ?

Avem prea multe materii la care trebuie să învăţăm. Nu toate disciplinele pe care le studiem ne vor folosi pe viitor, în cariera pe care ne-o vom forma.

La ce emisiuni TV te uiţi?

Îmi face plăcere să mă uit la emisiuni precum „Divertis" şi „Cronica Cârcotaşilor". Mă relaxează şi mă binedispun.

Profil

Născut: 4 octombrie 1991, Cluj-Napoca

Studii: este în clasa a XII-a F, la Colegiul Tehnic INFOEL din Bistriţa

Familie: un frate de 21 de ani, Mihai

Ce-i place

Ascultă muzică house şi dance. Adoră să fotografieze peisaje şi să facă filme. Deşi nu ştie încă pe ce temă, Tudor şi-a propus ca, în vară, să facă un lungmetraj. "Am deja experienţa unui scurtmetraj, pe care l-am realizat împreună cu nişte prieteni. Este o parodie despre Gigi Becali", spune tânărul. Lui îi plac şi comediile.

Ce nu-i place

Detestă obiceiul acelor persoane care transformă întâmplările particulare în generalităţi. Nu-i plac nici oamenii invidioşi.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite