Bistriţa: Ştefan H. Hedrich, inventatorul trenului „ Transrapid“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Ştefan H. Hedrich, inventatorul trenului „ Transrapid“
Bistriţa: Ştefan H. Hedrich, inventatorul trenului „ Transrapid“

Bistriţeanul Ştefan H. Hedrich este considerat părintele tehnologiei pentru trenuri rapide pe pernă de aer „Transrapid”, care circulă cu viteze de până la 500 km/h în China

Ştefan H. Hedrich, născut la Bistriţa, în 7 august, 1919, împlineşte săptămâna aceasta 90 de ani. Acesta a început facultatea tehnică, secţia aviaţie, din Berlin, pe care a întrerupt-o în 1942, fiind înrolat în armata hitleristă. În 1945, a fost luat prizonier în zona americană, iar, un an mai târziu, a început să lucreze pentru armata Statelor Unite în Germania.
 
Din 1954 începe activitatea la firma Krauss-Maffei, secţia locomotive. Din 1970 este numit directorul acestei firme mari, până la pensionarea sa în 1984.

Japonia şi Asia de Est sunt destinaţiile pe care le-a vizitat în 1969, pentru a vedea stadiul de dezvoltare a căilor ferate. În 1970 este chemat în calitate Consilier personal al ministrului pentru transport la Bonn.

Urmează o serie de călătorii în străinătate SUA, Canada, China, Africa de Sud şi alte state unde ţine prelegeri despre technologii moderne în transport.

Ştefan H. Hedrich are o serie de invenţii technice,  dar cea mai mare realizare este technologia  pentru trenuri rapide pe perna de aer “ Transrapid”, a cărui parinte  este considerat.
Acest tren nu a fost realizat în Germania, costurile fiind considerate prea mari, dar el circulă cu viteze până la 500 km pe ora în China.
Primeşte cea mai mare distincţie acordată de comunitatea saşilor din Germania “premiul pentru cultura” in 1999.

Inventatorul trăieşte în Germania unde îşi petrece bătrâneţea într-un cămin de persoana vârstnice, în Bavaria.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite