Toţi asistenţii persoanelor cu handicap din Bistriţa sunt concediaţi din 1 februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Bistriţa suspendă contractele de muncă ale celor 240 de asistenţi, iar aceştia nu vor beneficia nici măcar de şomaj.Decizia a fost luată zilele trecute de municipalitate,  după ce grila de salarii a Primăriei a fost ajustată de guvern cu banii aferenţi pentru 300 de posturi. Asistenţii vor da în judecată Primăria.

       Asistenţii persoanelor cu handicap din Bistriţa rămân fără locurile de muncă din 1 februarie. Conducerea Primăriei Bistriţa a decis să suspende contractele de muncă ale celor  240 de asistenţi ai persoanelor cu handicap  angajaţi pe durată nedeterminată şi să-i trimită în şomaj pe alţi aproximativ 200 cu contracte de muncă pe durată determinată.

Municipalitatea şi-a justificat decizia invocând un ordin de guvern dat la începutul anului care limitează  cheltuielile de personal şi imposibilitatea de a se încadra în plafonul impus fără a renunţa la asistenţi. Aşa că a hotărât să dea banii de salarii direct persoanelor cu handicap şi nu asistenţilor, la serviciile cărora renunţă.. Primăria a precizat printr-un comunicat de presă că acelaşi ordin de guvern recomandă o asemenea soluţie. 

Asistenţii sunt revoltaţi

Cei 240 de asistenţi însoţitori sunt revoltaţi şi spun că au aflat de această situaţie în urmă cu câteva zile, fără a li se da vreun preaviz. Oamenii, majoritatea asistenţi ai copiilor lor ori a altor rude îşi pierd  asigurările de sănătate, drepturile la pensie şi nu-i mai pot însoţi gratuit pe aceştia la recuperări : „sunt angajată din 1994 ca asistent, iar din 2003 am contract definitiv pentru băiatul meu care are acum 27 de ani. Băiatul are handicap neuromotor la membrele superioare, nu poate face nimic singur, eu nu am cum să mă angajez în altă parte pentru că are tot timpul nevoie de mine. Suntem disperaţi.", explică Liana Onofrei, una dintre asistentele căreia municipalitatea îi suspendă contractul. „Este o situaţie imposibilă, am aflat întâmplător că rămânem fără contracte de muncă. Nici măcar nu ne-au chemat să ne spună", confirmă Sanda Mândrean, asistentă a fiicei sale de 30 de ani

Valeria Patca, asistentă şi ea pentru fata ei de 27 de ani, a fost până în urmă cu doi ani liderul sindical al personalului contractual din Primăria Bistriţa. Femeia nu se lasă cu una cu două şi spune că toţi vor ataca în instanţă decizia Primăriei Bistriţa : „ne-am angajat deja un avocat  şi sunt convinsă că vom câştiga. Acesta ne-a spus că măsura suspendării nu este legală şi nici măcar prevăzută de Codul Muncii", explică fosta lideră de sindicat. Deja asistenţii au avut mai multe întâlniri cu conducerea Primăriei, cu subprefectul Ioan Păun, conducerea Direcţiei de Finanţe şi cu vicepreşedintele Cmerei Deputaţilor Ioan Oltean : „în prezenţa mea domnul deputat a vorbit cu ministrul Finanţelor şi a promis că se va modifica acea grilă salarială invocată. Nu ştim ce se va întâmpla în final", spune Valeria Patca.

Contractele, în curs de suspendare

Până cineva găseşte o soluţie municipalitatea a demarat procedurile de suspendare a contractelor. Potrivit directorului Direcţiei de servicii Sociale a Primăriei Bistriţa, Radu Dreptate se mai poate reveni asupra deciziei până în 10 februarie : „Este păcat că se întâmplă aşa ceva. Este posibil ca unii dintre aceşti oameni să-şi ducă rudele în centre speciale şi atunci cheltuielile vor fi mult mai mari pentru stat. Aşteptăm semnale că guvernul ne va permite o grilă puţin mai mare. " spune directorul Dreptate.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite