Tone de prăjituri de cofetărie ajung de Paşti pe mesele bistriţenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cofetarii fac prăjituri pe bandă
Cofetarii fac prăjituri pe bandă

Cuptoarele laboratoarelor s-au încins încă de astăzi, iar cofetarii vor lucra inclusiv noaptea. Majoritatea bistriţencelor au renunţat de câţiva ani să mai coacă prăjituri de Sărbători şi stau la coadă pentru platourile cu dulciuri

Niciun laborator care se respectă nu găteşte mai puţin de o tonă de prăjituri. „Unii vin să ceară de azi câte o bucată din fiecare sortiment ca să se decidă, în timp ce doamnele, în special cele din mediul rural cumpără de astăzi pentru că se păstrează bine la frigider", explică Gabriela Podar, vânzătoare la Cofetăria „Doris".  În privinţa preferinţelor, cele mai solicitate prăjituri sunt sortimentele de casă, în special cele cu foi,care se vând cu preţuri între 10 şi chiar 25 de lei kilogramul, în funcţie de reţetă, dar şi de calibrul cofetăriei.

Tiramisu şi torturi ornate cu iepuraşi

Bistriţenii sunt conservatori cu alegerea  prăjiturilor şi cer aceleaşi sortimente, spun vânzătoarele. „Clienţii preferă reţetele cunoscute cum ar fi „Snikers", „Regina Maria", „Foi cu Miere", „Lămâiţa", „Rodica" sau „Petre Roman", o prăjitură cu foi şi ciocolată creată la începutul anilor 90, care se bucură încă de mult succes. Clienţii nu ezită însă  să cumpere şi sortimente noi dacă li se par apetisante. „Am introdus recent Negresa şi a prins. Anul acesta am apărut şi cu Tiramisu ornat cu iepuraşi şi ouă de Paşti, dar şi cu torturi ornate special",  mai spune Gabriela Podar .

La cofetăria din zona Lamă comenzile de Paşti depăşesc o tonă şi jumătate de prăjituri. „Producem chiar şi 2000 de kilograme de prăjituri în săptămâna dinaintea Sărbătorilor pentru clienţi din tot judeţul şi nu numai" spune cofetarul Maria Retegan. La Perla, cofetăria de pe Pietonalul Liviu Rebreanu, comenzile ajung sensibil chiar şi la o mie de kilograme. 

Preţurile au îngheţat

Cofetăriile practică aceleaşi preţuri ca şi anii trecuţi, chiar dacă ingredientele s-au mai scumpit. La cofetăria Doris se pot cumpăra foile Doboş sau Rodica la 10 lei kilogramul, Sinaia şi Snikersul sunt 12 lei iar Negresa, Tiramisu, Pax sau Ambasador costă 20 de lei. Cu cât sunt poziţionate mai central, şi se adresează unui public mai pretenţios, cu atât cofetăriile au reţete mai îndrăzneţe, în combinaţii de fructe exotice şi ciocolată, dar şi un preţ pe măsură.  În zona centrală preţul prăjiturilor de casă depăşeşte la orice sortiment  25 de lei kilogramul, dar cumpărătorii nu fac mofturi " arată extraordinar, sunt şi foarte bune , o să cumpăr miercuri sau joi câteva platouri. Acum am luat doar de probă, ca să ştiu ce să aleg" spune Alina Măgheruşan, o funcţionară care s-a oprit să cumpere prăjituri la o cofetărie de pe strada Şincai.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite