Tiberiu Chira are o colecţie de 20.000 de insigne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colecţionează insigne de la vârsta de 14 ani şi a adunat zeci de mii de insigne sportive, militare, comuniste sau regaliste.

Tiberiu Chira este un bistriţean care şi-a dedicat cea mai mare parte a timpului său unei pasiuni considerate de mulţi ca fiind una neobişnuită. Pe vremea în care alţi adolescenţi căutau răspunsuri la întrebări existenţiale, Tiberiu şi-a descoperit ceea ce avea să fie cel mai mare hobby al a vieţii lui: colecţionarea de insigne. „Prima insignă am primit-o de la un naşul  meu, care era antrenor de gimnastică în Suedia. Aveam 14 ani atunci. Mi-a plăcut aşa de mult, încât am început să tot adun an de an. La început mi s-au părut interesante, apoi au devenit o pasiune pentru mine", povesteşte bistriţeanul. Acum, se mândreşte cu o colecţie impresionantă de 20.000 de insigne. „Insignele sunt organizate pe domenii. Am insigne sportive, militare, de poliţie, pionereşti, de decoraţiuni comuniste sau chiar regaliste", spune colecţionarul. Nu poate estima valoarea colecţiei sale, însă recunoaşte că are unele piese care valorează şi câteva mii de euro. „În special insignele care au apărut în ediţii limitate sunt mai valoroase", explică bistriţeanul. De când s-a apucat de colecţionat, Tiberiu spune că cel mai greu a fost să procure piesele. „Înainte mai găseam la o fabrică din Arad, acum nu ştiu dacă se mai fac. Rar se găsesc de cumpărat în magazinele din oraş. Multe insigne le-am primit de la cunoştinţe sau le-am achiziţionart din ţări ca Suedia, Rusia, Germania sau Pakistan", adaugă colecţioarul.

Vrea să creeze o insignă cu ciobăneşti carpatini

Atunci când nu-şi dedică timpul completării colecţiei sale munismatice, Tiberiu se îngrijeşte de cei patru câini ciobăneşti carpatini pe care îi creşte la casa lui din afara oraşului. Bistriţeanul este membru al „Carpatin Club România" şi intenţionează să scoată pe piaţă o insignă a clubului, în ediţie limitată, exclusiv pentru membrii acestei asociaţii. „Lucrăm la această idee. Am făcut desenele şi schiţele şi sperăm să o punem în practică în scurt timp", mai povesteşte colecţionarul. Despre a doua pasiune din viaţa sa, Tiberiu povesteşte cu mare drag. „Aceşti câini rasa capratin ciobănesc românesc sunt foarte ataşaţi de stâpân şi de turmă. Sunt destul de uşor de crescut şi se acomodează repede cu orice climat", explică bistriţeanul. Acesta spune că pentru creşterea celor patru exemplare cheltuie lunar în jur de 300 de lei, dar că fiecare bănuţ merită. „Îmi plac foarte mult câinii şi m-am ataşat de ei", mai spune colecţionarul.

Ce-i place:

Lui Tibi îi place Bistriţa pentru că este un oraş istoric. Bistriţeanul recunoaşte că adoră să petreacă mult timp cu familia sa, dar şi în preajma celor patru câini ciobăneşti pe care îi creşte. Mai mult, bistriţeanului îi place să urmărească meciurile de box la televizor.

Ce nu-i place:

Lui Tiberiu nu-i plac unii politicieni din România pe care îi consideră hoţi. De asemenea, bistriţeanului nu-i fac plăcere lucrurile sau persoanele care îi amintesc de comunism. La cei din jur Tibi  nu suportă dualitatea de caracter.

Întrebări şi răspunsuri

Ce părere au oamenii despre  faptul că aduni atâtea insigne?

Mulţi cred că sunt nebun. Mă întreabă mereu la ce îmi foloseşte şi de ce fac asta dacă nu câştig nimic din toată afacerea asta. Oamenii nu pot înţelege de ce investesc într-o pasiune care nu-mi aduce niciun profit. E greu să le explic că plăcerea nu se măsoară în bani.

Ai vreun vis pe care ai vrea să-l împlineşti?

Cred că dacă aş ajunge vreodată milionar în euro, mi-aş îmbrăca toată casa în insigne şi cred că aş avea nevoie d emulte vile ca să epuizeze toată colecţia mea. Mi-aş mai dori ca moştenitorii mei să continue această colecţie. Dacă aş pierde-o în vreun fel, ar fi ca şi când aş pierde o parte din mine.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite