Teodor Vîrtic a adus Go-ul la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Vîrtic
Teodor Vîrtic

A pregătit copii din Bistriţa să ajungă campioni naţionali şi europeni la Go, un joc logic asiatic.

Teodor Vîrtic predă Go de peste 20 de ani la şcolile din Bistriţa. Acesta este profesor la cercul de Go al Palatului Copiilor din oraş, dar ţine şi un curs opţional la colegiile naţionale „Andrei Mureşanu" şi „Liviu Rebreanu", şcolile generale nr. 1, nr. 4 şi „Avram Iancu".

A descoperit acest joc logic prin anii 80, într-o revistă de ştiinţă, când căuta articole de fizică, specialitatea sa. „Academicianul Gheorghe Păun avea o rubrică despre jocuri logice şi acolo am văzut pentru prima dată o tablă de Go. M-a intrigat acest joc şi mi-am zis să văd ce e cu el", spune Vîrtic.

A căutat cărţi de profil şi a început să studieze singur. Însă acest gen de joc nu se învaţă citind, ci jucând. Profesorul spune că, împreună cu fratele său, a pierdut multe nopţi ca să descopere tainele Go-ului. „E un joc natural, care nu are reguli, însă un jucător îşi perfecţionează tactica şi strategia în 30 de ani, adică într-o viaţă de om", este de părere Teodor Vîrtic.

Pentru el, jocul de Go înseamnă creaţie continuă. Nicio partidă nu seamănă cu alta. „Go oferă un antrenament intelectual de mare folos", adaugă profesorul. Acest joc logic presupune multă muncă şi tenacitate.

A dat primul campion european la Go al României

Dascălul a învăţat foarte mulţi copii să joace Go. „După Revoluţie am mers în şcoli şi le-am prezentat copiilor acest joc. Unii au fost atraşi şi au venit la cercul de Go al Palatului Copiilor. Le place confruntarea şi noul pe care îl găsesc pe table de Go", explică Vârtic. El a descoperit şi copii foarte valoroşi, de o mare inteligenţă nativă.

Unul dintre aceştia este Mihai Şerban, un tânăr de 16 ani din clasa a X-a la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu". Acesta joacă de la vârsta de 8 ani, iar patru ani mai târziu, în 2005, devenea primul campion european al României la Go. „ E un copil foarte bun. Nu trece un an fără să nu câştige două-trei titluri de campion naţional", afirmă profesorul Vârtic.

PROFIL

Născut: 10 aprilie 1951, cartierul bistriţean Ghinda

Studii: Facultatea de Fizică a UBB Cluj-Napoca

Familie: căsătorit, o fiică de 29 de ani

Ce-i place

Îndrăgeşte libertatea, natura, plimbările şi animalele. Pe lângă câinii şi pisicile pe care le are la casa lui din apropierea Bistriţei, profesorul creşte 30 de familii de albine. Fire practică, el a învăţat tâmplărie şi a confecţionat singur primele table de Go de la cercul de la Palatul Copiilor din oraş.

Ce nu-i place

Detestă faptul că în şcoala românească nu există respectul valorii şi lipseşte iniţiativa. „Munca unui profesor valoros nu este suficient de bine apreciată", susţine Vîrtic. La oameni nu apreciază minciuna, neseriozitatea, superficialitate şi violenţa.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite