Bistriţa: Telefoanele se cârpesc în vremuri de austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Telefoanele se cârpesc în vremuri de austeritate
Bistriţa: Telefoanele se cârpesc în vremuri de austeritate

Atelierele de reparaţii de telefoane au tot mai mulţi clienţi. Bistriţenii nu mai investesc în telefonie de ultimă generaţie, ci preferă să le repare pe cele vechi

Vremurile în care bistriţenii îşi cumpărau, tot la două luni, câte un telefon mobil nou, doar pentru a fi în pas cu ultimele descoperiri ale tehnologiei, au apus demult. Tot mai mulţi bistriţeni, din lipsă de bani, au ajuns să renunţe la acest moft şi să plătească pentru servicii de reparaţii la vechiile telefoane. Atelierele din domeniu nu se plâng de lipsă de clienţi, iar ofertele operatorilor de telefonie mobilă nu sunt o ameninţare pentru câştigurile din reparaţiile telefoanelor.

Reparaţiile costă între 10 şi 300 de lei

Gina Călugăr are 21 de ani şi lucrează ca reprezentant de vânzări la un magazin unde se fac reparaţii GSM. Aceasta spune că afacerea merge bine şi că oamenii au început să vină, din primăvară, în număr tot mai mare. „Noi avem magazinul deschis din martie anul trecut. În primărvara asta, am vrut să închidem, dar apoi am avut tot mai multe cereri. Clienţii nu vin în mod regulat. Pe la începutul săptămânii, avem câte şapte sau opt persoane care cer reparaţii la telefoane, numărul acestora scade sper finele săptămânii”, spune Gina. Aceasta aduagă că cele mai uzuale repraţii sunt pentru display-urile stricate, urmate de cererile pentru decodările de telefoane şi de reparaţiile la mufele pentru încărcat. „Preţul unei reparaţii este cuprins între 10 şi 300 de lei”, mai spune reprezentantul de vânzări.

În străinătate şi la ţară se strică telefoanele

Când vine vorba despre tipul de bistriţeni care aleg serviciile de reparaţie a aparatelor de telefonie, Gina spune că aceştia provin din medii diferite. „Sunt şi tineri şi bătrâni şi copii. Mulţi vin de la sate şi nu au bani de alte telefoane. Alţii primesc telefoane cadou de la rudele din străinătate şi nu ştiu cum să le folosească sau au nevoie de decodări. Un aflux puternic de cereri este atunci când bistriţenii se întorc din străinătate”, explică Gina.

Reparaţiile sunt preferabile abonamentelor

Alin Şucăr este un tânăr de 27 de ani care recunoaşte că, anul acesta, a renunţat la investiţiile în tehnologia mobilă, din lipsă de bani. „Am un telefon mai vechi, de care sunt mulţumit. Nu îmi mai permit să achiziţionez altul. Decât să plătesc lunar un alt abonament doar pentru un telefon nou, chiar şi la un preţ foarte mic de cumpărare, prefer să repar ce se mai poate la telefonul pe care îl am deja”, spune Alin. Ca ea sunt mulţi alţii, spun şi reprezentanţii atelierelor de repraţii. „Unii vin şi plătesc şi 300 de lei pentru o reparaţie la telefoanele mobile. Le spunem că mai bine îşi cumpără altul nou că ies mai ieftin, dar se încăpăţânează că îl vreau reparat. „Mi-a spus un domn, o dată, că nu-i treaba mea să îi spun eu ce să facă, că el vrea să îşi repare telefonul şi că plăteşte oricât”, îşi aminteşte amuzată Gina Călugăr.

Bistriţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite