Teatrul, rampă de lansare pentru tinerii liceeni din Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii actori găsesc în teatru o formă de socializare
Tinerii actori găsesc în teatru o formă de socializare

Astăzi, şapte trupe de teatru elevi din judeţ şi din Târgu-Mureş, vor evolua toată ziua pe scena de la Sinagogă într-un festival de dramaturigie trilingv. Dincolo de plăcerea de a juca în piese din dramaturigia clasică, adaptată pentru un public tânăr, elevii găsesc în teatru o formă de a ieşi în evidenţă

A patra ediţie a Festivalului de Teatru „Zbor", spectacol de teatru pentru tineri şi elevi, aduce la Bistriţa, pe aceaşi scenă 100 de liceeni din Bistriţa-Năsăud şi din Târgu-Mureş. Piesele din program, prezentate în limba română, germană şi engleză, îi ajută pe copii să devină mai comunicativi şi să se afirme prin artă. Ediţia de anul acesta reprezintă o premieră din punct de vedere a invitaţilor, preşedintele juriului va fi profesorul universitar Francesco Alderuccio din Italia. Acesta susţine săptămâna viitoare un work shop de teatru antic cu elevii şi va fi cel care va decide trupele câştigătoare, în această seară.

Piese clasice, într-o adaptare modernă

Mirela Năsăudean, coordonatorul trupelor de teatru Reb Club a Colegiului Naţional Liviu Rebreanu din Bistriţa, spune că implicarea tinerilor în activităţi extraşcolare îi ajută să se despore pe ei înşişi. „Unii elevi vor să urmeze Teatrul şi sunt motivaţi şi de spiritul de competiţie şi de importanţa premiilor pe care le obţin. Îi motivează şi comunicarea într-o limbă străină. Îmi place să îi pun în evidenţă şi să se descopere pe ei înşişi prin aceste spectacole. Premiile sunt foarte importante şi îi ajută mult să se dezvolte", explică Mirela Năsăudean. La ediţia de astăzi elevii de la Reb Club vor juca „Hamlet Reloaded", în  limba engleză, şi „Creeps", în germană.

image

Cu o altă piesă a lui Shakespeare, câţiva elevi bistriţeni au câştigat  Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Teatru „Shakespeare's Heritage" de la Bucureşti, în vara acestui an.

Adelina Popa, elevă în clasa XI -a la ColegiulNaţional Liviu Rebreanu, joacă rolul reginei în piesa „Hamlet reloaded" şi spune că i se pare o activitate extraşcolară educativă. „Decât să meargă în cluburi şi să bată străzile, tinerii bistriţeni ar face mai bine să meargă la teatru", consideră eleva. 

Cel mai bun spectacol, recompensat cu 400 de lei

Mihaela Curteanu, conslier în cadrul Direcţiei pentru Educaţie şi Turism, unul dintre organizatorii festivalului, spune că prezenţa profesorului universitar din Italia este menită să deschidă orizinturile copiilor pasionaţi de teatru. „Am dorit ca elevii bistriţeni să poată lua contact cu teatrul internaţional, de aceasta l-am invitat pe Francesco Alderuccio. Acesta va susţine un work-shop de teatru antic, iar vinerea viitoare cursanţii vor pune în scenă ce au învăţat", explică organizatorul. Premiile pentru cel mai bun spectacol şi cel mai bun actor, cea mai originală adaptare şi premiul de popularitate vor fi acordate în această seară. 

Rebclub a căştigat premiul pentru cel mai original text şi scenariu


O zi de teatru

Începând cu ora 13.30 se vor juca piesele: „Hamlet Reloaded" - Reb Club (engleză), Şcoala Ludică - Trupa Helios, „Creeps" -  Reb Club- germană, „Caii la fereastră" - Trupa Instinct, „Frumoasa călătorie a urşilor panda",  povestită de un saxofonist care a vea o iubită la Frankfurt - Trupa exerciţii de teatru, „Mă însor la Padova" -  Trupa Amorezii, Bruhaha - Corint, de la Colegiul Naţional Andrei Mureşanu.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite