Bistriţa: Târlişua îşi plânge morţii la patru ani de la inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azi se împlinesc patru ani de când localitatea bistriţeană Târlişua a fost lovită de cele mai grele inundaţii din istoria judeţului. Data de 20 iunie a rămas, şi după atâta timp, o zi neagră în amintirea localnicilor. Astăzi, cele 13 victime ale valurilor sunt comemorate în cadrul unui parastas la biserica din localitate.

Patru ani au trecut de la şocantul eveniment care a înmărmurit întregul judeţ şi a cărui dramatism a făcut cunoscută în toată ţara această localitate. În ziua de 20 iunie, o ploaie nemiloasă a schimbat viaţa a sute de oameni, a curmat destinul altor câteva zeci de familii care şi-au pierdut apropiaţii şi a distrus sute de gospodării. 13 vieţi omeneşti au pierit în valurile furioase ale apelor, 1.000 de gospodării au fost avariate, iar localitatea arăta ca după un potop biblic. Apele au indundat străzile din comună, au invadat casele şi au răpus la pământ zeci de copaci şi poduri, clădiri şi acoperişuri. În patru ani, casele au fost reconstruite încetul cu încetul, iar azi, amintirile despre dezastrul din 2006 sunt un subiect de care localnici preferă să nu-şi mai dea cu părerea.

Familiile nu-şi uită morţii

Actualul primar al comunei Târlişua, Ştefan Negreanu, spune că oamenii încearcă să treacă peste momentul de acum patru ani şi, măcar în aparenţă, au reuşit să îşi revină. „Casele sunt refăcute în mare parte, graţie ajutoarelor de tot felul pe care le-am primit şi de la biserici, stat, asociaţii nonguvernamentale etc. Familiile  care au avut victime atunci sunt de compătit. Ei nu uită niciodată că şi-au pierdut apropiaţii", spune primarul. Acesta adaugă că azi, la ieşirea din biserică, în centrul comunei, va fi organizat un parastas în amintirea celor 13 persoane care au pierit în urma inundaţiilor din 2006. „Oamenii şi-au refăcut viaţa cum au putut. Cunosc un tânăr care şi-a pierdut soţia şi fiica şi care s-a recăsătorit. Mulţi nici nu mai vorbesc despre inundaţiile de acum patru ani. Povestea asta a ajuns cumva un subiect tabu", spune Negreanu.

Urmele inundaţiilor sunt luate azi de casele moderne care se construiesc. Podul dărâmat în 2006 este acum practicabil, la fel şi clădirile publice inundate. „Şcoala este dotată în interior, exteriorul mai are nevoie de reparaţii. La sala de sport, nefolosită tot pentru că a fost inundată, banii au venit anul acesta şi lucrările trebuie să înceapă zilele acestea", mai spune primarul.

Apele s-au năpustit asupra comunei

O descriere detaliată despre evenimentele din 20 iunie 2006 este cuprinsă în cartea profesoarei Cristina Rusu, „Târlişua între necunoscut şi dezastru". Memoriile cutremurătoare ale supravieţuitorilor acestui dezastru sunt şi azi la fel de vii. „Maria Vălean (57 de ani), profesoară, a lucrat la fân până la orele amiezii, când s-a culcat, iar pe la ora 16.00 s-a trezit în strigătele unui vecin: «Vai de mine, vine apă mare!». A ieşit cu soţul  afară, a luat nişte haine din bucătărie şi le-a mutat în casă, şi-a luat actele şi a încercat să fugă pe deal. Apa era până la genunchi, iar un val a răsturnat-o. Soţul a prins-o de-un picior şi împreună au ajuns cu greu pe deal. S-a întors din când în când sî vadă ce se întâmplă cu gospodăria sa. Oamenii din faţă strigau să se grăbească că «să prăvale râpa!» De pe Dealul Bisericii a văzut prăpădul din sat: case distruse, tone de noroi şi lemne, maşini făcute zob, imagini de nerecunoscut. «N-am putut să dorm toată noaptea. Am stat pur şi simplu. Am şi uitat că mi-e foame. Am coborât a doua zi dimineaţa, acasă. Nu am putut să fac nimic timp de trei zile, stăteam şi mă uitam în jur eram ca şi înţăpenită. Prima dată când m-am dus în sat am început să plâng. De asemenea, începeam să plâng şi când vedeam elicopterele care survolau încontinuu satul»", consemnează autoarea  din mărturiile unei localnice.

Bilanţul inundaţiilor din Târlişua: 13 morţi, 480 de case inundate, peste 32 de kilometri de drumuri naţionale şi comunale impracticabile, peste 5.000 de animale şi păsări moarte, 22 de reţele electrice puse la pământ şi alte 11 telefonice de care nu s-a mai ales nimic.

Pagubele materiale totale au fost evaluate la peste 20 de milioane de dolari.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite