Sute de persoane au participat la ediţia a zecea a Ostermarkt, Târgul de Paşte al saşilor bistriţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ostermarkt la Bistrița
Ostermarkt la Bistrița

Sute de persoane au participat, sâmbătă, în centrul istoric al Bistriţei, la ediţia a zecea a Ostermarkt, Târgul de Paşte al saşilor, printre invitaţi numărându-se şi Michael Schwarzinger, ambasadorul Austriei la Bucureşti, şi Reinhart Guib, episcop al Bisericii Evanghelice în România.

În cadrul târgului, care îşi propune să reînvie tradiţiile vechilor saşi, colonizatorii oraşului în 1206, şi spiritul Bistriţei de altădată, cei prezenţi au asistat şi la o paradă a portului popular. Zeci de artişti din ansambluri de dansuri maghiare, germane şi săseşti au traversat centrul în aplauzele asistenţei şi în sunetul fanfarei militare.

A urmat binecuvântarea ecumenică în limbile română, maghiară şi germană, iar primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a vorbit despre însemnătatea evenimentului şi despre marea sărbătoare care se apropie.

Primarul Bistriţei le-a înmânat invitaţilor speciali prezenţi la Târgul de Paşte al saşilor - Ostermarkt câte un struţ în miniatură, mascota Bistriţei. După ce au urmărit de pe scenă parada portului popular, reprezentanţii tuturor cultelor le-au adresat participanţilor la eveniment mesajul ecumenic de Paşte, iar la finalul acestui moment, ţinându-se de mână, au spus "Tatăl nostru" în acelaşi timp, în limbile română, maghiară şi germană.

Ostermarkt, tradiție de sute de ani

Primarul Ovidiu Creţu a declarat cu această ocazie că Ostermarkt este o manifestare de amploare, care îşi are rădăcinile în urmă cu sute de ani. "Saşii veneau în centrul Bistriţei şi ţineau Târgul de Paşte. Este o sărbătoare a saşilor pe care o ţinem şi noi, urmaşii lor. Ne uităm spre trecut cu mândrie. Bistriţa e un oraş săsesc, azi suntem cu toţii saşi. Ei au creat o cultură nepieritoare", a afirmat edilul, citat de Mediafax.

La târgul de produse tradiţionale expuse de artizani, meşteri şi creatori populari, bistriţenii au găsit ouă încondeiate, turtă dulce, iepuraşi, aranjamente florale, obiecte din ceramică şi vase de lut, produse cosmetice, magneţi de frigider, portofele, genţi sau tacâmuri de lemn. Nu au lipsit nici cozonacii, colacii secuieşti, ţuica, împletiturile sau bijuteriile.

Comercianţii au mai avut icoane, căsuţe şi ceasuri de lemn, picturi pe coji de ouă, lumânări în diferite forme, ouă cu mărgele, obiecte de artizanat, feţe de masă pictate în motive pascale, pitici pentru grădină, coşuleţe cu iepuraşi şi pui care stau pe un strat improvizat de iarbă şi flori, dar şi alte produse ce pot constitui un cadou.

Vizitatorii târgului au avut ocazia să asiste la un program cultural susţinut de orchestra Teatrului German de Stat din Timişoara, fanfara "Harmonie" a Forumului German Bistriţa, formaţia de dansuri săseşti "Regenbogen" Bistriţa, formaţiile de dansuri săseşti din Reghin, Târgu Mureş şi Sighişoara, corul "Edelweiss" din Câmpulung Moldovenesc, grupul "Duo Zwei" din Bacău şi ansamblul "Sincron" Bistriţa.

Organizatorii târgului săsesc au rezervat o secţiune şi pentru mâncărurile pascale, expuse într-un cort în Piaţa Centrală. Expoziţia de bucate tradiţionale de Paşte a reunit preparate specifice Văii Bârgăului, Văii Someşului, Văii Şieului, dar şi Bistriţei.

Anul acesta, catolicii vor sărbători Paştele în 8 aprilie, iar ortodocşii vor celebra Învierea Domnului o săptămână mai târziu, în 15 aprilie.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite