Stră-strănepoata poetului Andrei Mureşanu trăieşte în Oraşul Imnului Naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurelia Ursu a păstrat discreţia în jurul originii sale
Aurelia Ursu a păstrat discreţia în jurul originii sale

Aurelia Ursu este stră-strănepoata poetului care a scris Imnul Naţional. Aceasta îşi mai aminteşte de bunicii ei, care au locuit în casa în care a copilărit şi Andrei Mureşanu, actuala casă memorială a poetului

Aurelia Ursu a împlinit pe 1 martie 92 de ani şi este stră-strănepoată a poetului Andrei Mureşanu, cel care a dat Bistriţei titlul de Oraş al Imnului Naţional. Aceasta este înrudită cu autorul imnului pe filieră maternă, bunicul său din partea mamei fiind nepot al lui Andrei Mureşanu. Deşi avea doar şase, şapte ani pe vremea când bunicii eu locuiau în casa în care a copilărit Andrei Mureşanu, îşi aduce aminte de ei şi de gospodăria lor. „Mergeam mereu să îi ajut pentru că erau bătrâni. Aveau o grădină, erau oameni buni. Bunicul mergea mereu la biserică, era făt (n.r. omul cel mai apropiat preotului) la biserică . Eu când eram copilă veneam de la şcoală şi le aduceam mereu apă, le aduceam lemne, le făceam cumpărături. Pe vremea aceea Bistriţa era cu străzile nepavate, iar oamenii îşi luau apa din stradă, de la fântâni. Nu era canalizare, nu erau blocuri", povesteşte Aurelia. Pe atunci, majoritatea caselor din Bistriţa semănau cu micuţa locuinţă din lemn cu pridvor, de pe actuala stradă Andrei Mureşanu.   

Bunicul ei a dezvelit primul monument al lui Andrei Mureşanu

Când era copil, îşi mai aminteşte că a asistat, împreună cu toată familia, la dezvelirea primului monument al lui Andrei Mureşanu, care a fost amplasat pentru prima dată în piaţeta din faţa bisericii de la Coroana.  „Bunicul meu a dezvelit prima statuie. Atunci când el trăia, i se făceau în fiecare an, de 1 Decembrie, serenade, de către Fanfara Militară, în faţa casei", relatează Aurelia. Femeia provine dintr-o familie cu opt copii, dintre care patru au murit de tineri, iar ceilalţi au fost la fel de longevivi ca ea. Un frate i-a murit în Primul Război Mondial, şi o soră în aceeaşi perioadă, din cauza gripei spaniole. Fraţii care au supravieţuit au atins toţi vârsta de 90 de ani.

Aurelia Ursu a urmat şcoala generală şi liceul care poartă numele lui Andrei Mureşanu, însă puţini colegi de-ei ei ştiau că ea se trage chiar din familia poetului. „Prea puţin ştiau ei acest lucru. Însă ne povesteau mama şi bunicul, ne spuneau că suntem rude cu Andrei Mureşanu", spune femeia. În ciuda acestui fapt, a avut o viaţă ca oricare alt om. A absolvit şcolile în jurul anilor ʼ30, după care a devenit grefieră la tribunal, meserie pe care a păstrat-o până la pensie. Toate documentele şi fotografiile pe care le deţinea familia ei în legătură cu Andrei Mureşanu, le-a donat arhivelor şi Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu". Femeia locuieşte singură, într-o casă care păstrează mirosul vremurilor pe care le-a trăit, însă  mai are doi copii care duc mai departe linia de urmaşi ai marelui poet.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite