Ştefania Borodieste designerul profesor de educaţie plastică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefania Borodi
Ştefania Borodi

Absolventă a facultăţii de Arte Plastice, Ştefania a ales să profeseze în designul vestimentar, meserie pentru care a fost pregătită , dar şi ca profesor de educaţie plastică la un liceu din Bistriţa. Deşi din munca de designer se câştigă foarte bine, Ştefania nu poate renunţa la şcoală pentru că iubeşte foarte mult copiii.

Ştefania Borodi a fost un copil talentat, pasionat de modă şi accesorii de la o vârstă fragedă. Dacă în copilărie desena şi făcea haine şi accesorii doar pentru păpuşele, acum joaca s-a transformat în ceva serios. „Când eram mică, pe lângă că eram talentată la desen şi pictură, eram îndrăgostită de mărgele, făceam lanţişoare şi brăţări tot timpul, multe dintre ele le am şi acum", povesteşte Ştefania.

Înclinaţiile sale artistice au urmat un curs normal, a studiat la Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba" , după care s-a înscris tot la o Facultate de Arte. Deşi era foarte talentată la pictură, Ştefania a ales să facă ceva mai practic: design vestimentar sau modă, cum este denumirea exactă a secţiei pe care a absolvit-o. „Pictam foarte bine, însă nu m-a încântat foarte mult ideea de a deveni artist plastic. Am vrut să fac ceva mai practic, aşa că m-am înscris la design. În primă fază, profesorii mi-au spus că  mai bine mă îndreptam spre pictură, dar în final, faptul că deja avea chestia asta cu pictura, m-a ajutat să pun culorile pe un desen şi multe alte lucruri importante în design", mai spune designerul.

Între catedră şi atelier

După finalizarea studiilor, Ştefania a ales să se întoarcă în oraşul ei natal, deşi alte oraşe din ţară i-ar fi deschis altfel porţile în design. „Mi-am dorit întodeauna să fac ceva pentru Bistriţa. Aici aveam alte posibilităţi, cum ar fi spaţiul în care se află atelierul şi multe altele", povesteşte Ştefania. Înainte să-şi vadă creaţiile purtate, tânărul designer a susţinut şi un examen de titularizare, angajându-se ca şi profesor de educaţie plastică la Colegiul „ Andrei Mureşanu". Îi place atât de mult munca cu elevii încât ar prefera să-şi restrângă activitatea la atelier decât să renunţe la şcoală. „Muncesc foarte mult şi la atelier şi îmi place  să-mi pun ideile în practică, dar la şcoală e altceva: pe lângă  faptul că iubesc copiii, aceştia îmi trasmit mereu prospeţimea şi creativitatea lor, iar asta mă ajută foarte mult", adaugă designerul.

Creaţii unice versatile

Ştefania Borodi spune că stilul care o caracterizează în design este cel îndrăzneţ , iar creaţiile unice şi lucrate manual sunt specialitatea sa. „Îmi place să ies puţin din tipare, să lucrez cu materiale neconvenţionale. De exemplu, am făcut o rochie care are ca decor sârma îmbrăcată în material şi care este, să îi zicem aşa, versatilă.Acea sârmă se poate purta fie pe gât, fie pe mână, cum vrea fiecare", adugă tânăra. Rochiile de mireasă sunt un alt capitol în creaţia Ştefaniei şi au întodeauna ceva deosebit. La ultimul eveniment la care a fost prezentă cu creaţiile sale, designerul a prezentat o rochie lucrată în totalitate manual din voal organza, pe care a creat-o special pentru o prietenă. „Creaţia este lucrată manul până la ultima floare. E o combinaţie neobişnuită între perle, paiete şi mărgele transparente", explică designerul.

Întrebare şi răspuns

Pe când o colecţie pentru publicul larg?

În viitor, încă nu m-am fixat pe ideea asta, deşi lucrez ca designer de patru ani deja. Sunt o fire discretă şi nu mi-am dorit să fac mare tam-tam. Am creat şi creez în continuare, dar îmi place să o fac pentru oamenii care văd că mă apreciază cu adevărat. În definituv, nu cred că am nevoi să fac o colecţie pentru fiecare sezon şi să o prezint pentru că nu suntem aici în marile capitale ale modei. În plus, la şcoală am învăţat cum se face o colecţie ca la carte şi mi-aş dori dacă tot fac una să iasă perfect.

Ce-i place

„De când s-a născut fiul meu , cel mai mult îmi place să-mi petrec timpl liber cu el. Îmi place să gătesc. Prăjiturile sunt specialitatea mea", spune designerul.

Ce nu-i place

Ştefaniei nu îi place să aibă de-a face cu oameni nehotărâţi şi cu cei care nu vor să-i asculte sfaturile în materie de modă.

Profil

Născută: 2 iulie, 1982, Bistriţa

Studii: Facultatea de Arte Decorative şi Design, secţia Modă

Familie: Căsătorită, un băieţel

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite