Bistriţa: Portret/ Ştefan Pop cunoaşte succesul de tânăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Portret/  Ştefan Pop cunoaşte succesul de tânăr
Bistriţa: Portret/ Ştefan Pop cunoaşte succesul de tânăr

Este student  în anul patru la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. La doar 22 de ani a avut deja două roluri principale la operă şi a câştigat o mulţime de premii.

Ştefan Pop a început orele de canto târziu, undeva în clasa a XI-a, după ce a studiat 12 ani vioară. A fost descoperit de profesorul Ioan Ţigănilă  de la Liceul de Muzică din Bistriţa. La început nu a fost convins că este întradevăr talentat şi că poate deveni un profesionist ca tenor, dar pe parcurs s-a convins că prin muncă poate să se perfecţioneze. „ La început, când am făcut canto, m-am gândit că e doar o etapă. În clasa a XII-a am participat la olimpiada naţională de canto clasic şi am luat locul doi. Atunci am hotărât să merg la Conservator, însă să studiez la distanţă şi să continui cu o carieră în folclor pentru că am cochetat şi cu această muzică ”, povesteşte tenorul.

Primul admis la canto


S-a pregătit serios pentru admiterea la Conservator dar nu s-a gândit niciodată că va ajunge să cânte muzică clasică. „Am mers la examen cu gândul că o să studiez la distanţă şi o să îmi fac o carieră în muzica folclorică, dar am fost admis pe primul loc şi cu bursă. Aşa că m-am apucat serios de treabă”, povesteşte Ştefan.  Sub stricta îndrumare a profesorului Marius Vlad Budoiu, încă din primul an de studiu, a participat la concursuri naţionale şi internaţionale unde a câştigat întotdeauna premii şi a confirmat de fiecare dată că este un profesionist. „Într-un fel, în viaţa mea toate se leagă: la şcoală mă descurc  foarte bine şi nu trebuie să susţin examenul de canto în fiecare semestru pentru că particip la concursuri şi de fiecare dată am rezultate bune care îmi sunt luate în considerare”, mai spune Ştefan.

Debut la opera din Cluj Napoca


Ştefan Pop a debutat anul acesta la Opera Maghiară din Cluj Napoca în opera „Căsătoria Secretă” interpretând rolul principal - Paolino. A mai fost până acum pe scena de la opera din Cluj-Napoca, dar nu într-un rol principal. „ Paolino este primul meu rol principal la opera din Cluj, m-am bucurat foarte mult de acest rol, este foarte important pentru un tenor, mai ales la vârsta mea să aibă astfel de roluri”, povesteşte Ştefan.

Aplauzele, o experienţă inedită

Anul acesta Ştefan a reuşit să pună în scenă la Bistriţa, opera „Elixirul Dragostei”, unde a interpretat rolul Nemorino. „ La Bistriţa am avut reprezentaţie fără orchestră, doar cu pian, dar a ieşit foarte bine”, povesteşte tenorul După doar câteva luni a mers la Timişoara pentru acelaşi rol care îi este foarte drag. A ajuns aici la invitaţia unui impresar care l-a remarcat la Cluj şi spune că a trăit o experienţă inedită. „ La Timişoara am simţit cum se opreşte timpul în loc . Lumea nu ştia când am urcat pe scenă despre cine este vorba pentru că pe afiş scria doar numele meu, nu şi că sunt student la Academie cum se scrie de obicei. Eram pur şi simplu un necunoscut. După primul act toate lumea s-a ridicat în picioare şi a aplaudat îndelung. Am avut senzaţia că timpul s-a oprit şi după concert aveam impresia că oamenii au aplaudat vreo jumătate de oră. Au aplaudat de fapt un minut, am văzut mai tărziu dvd-ul, dar oricum un minut de aplauze pentru un artist este foarte mult”, povesteşte tenorul zâmbind.

Întrebări şi răspunsuri

Ce părere ai despe Costel Busuioc?

S.P. Este talentat, însă nu este un profesionist, când îl auzi poţi să îşi dai seama că nu are o tehnică, nu este cultivată vocea. El este mai degrabă un produs al marketingului, vine pe scenă cântă două arii şi toată lumea îl aplaudă şi pleacă, chiar dacă după aceea nu mai poate vorbi toată seara. Cu siguranţă nu poate duce un rol la operă, nu ar rezista. În plus cântă foarte mult îşi solicită mult vocea , ceea ce nu îi este de mare ajutor, toată lumea îl exploatează nu ştiu cât va mai rezista.

Care a fost cea mai grea încercare a ta până acum?

S.P. Anul acesta am participat la concursul internaţional „Sabin Drăgoi” , deşi am concurat împotriva unor tenori celebri, veniţi chiar de la opera din Bucureşti şi din toată lumea, mi-a fost puţin frică că mă vor surclasa dar nu  a fost aşa şi am reuşit să îmi adjudec marele premiu.

Ce-i place
Tânărului tenor îi plac foarte mult animalele, în special câinii şi caii. „ Îmi place foarte mult să călăresc, îmi place natura, plimbările prin pădure şi pe câmp mă liniştesc. Îmi place  să merg la pescuit şi îmi place să joc fotbal”, spune Ştefan.

Ce nu-i place

„ Nu-mi place că în România nu se pune accentul pe cultură. Eu cred că oameni simt nevoia de cultură însă nimeni nu le dă. Eu am cântat la sat şi oameni care nu au nicio treabă cu cu muzica cultă au ascultat în linişte şi au ştiut să aplaude şi s-a citit pe faţa lor că le-a plăcut”, mai spune tenorul.

Profil:

NĂSCUT: 16 februarie 1987, Bistriţa
EDUCAŢIE: Academia de Muzică Gheorghe Dima
EXPERIENŢĂ: Angajat al Centrului Cultural Municipal
FAMILIE: Necăsătorit

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite