Bistriţa: Ştefan Buhai şi-a dorit să predice de la 14 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa:  Ştefan Buhai şi-a dorit să predice de la 14 ani
Bistriţa: Ştefan Buhai şi-a dorit să predice de la 14 ani

Este pastor penticostal de mai bine de 10 ani şi are convingerea că omul trebuie lăsat să îşi aleagă singur confesiunea

Ştefan Buhai este pastor la Biserica Betesda din Bistriţa. Este cunoscut ca un om dinamic şi întreprinzător, mereu gata să sară în ajutorul celorlalţi, fie cu un sfat, fie cu lucruri folositoare de ordin material. S-a pregătit pentru această menire încă din copilărie. Până la 14 ani a parcurs Biblia de vreo câteva ori, aşa că, la vârsta aceea, pentru el era deja clar ce voia să fie: pastor.

„Nu-i păcălim pe copii de mici”


A avut ocazia să îşi aleagă singur confesiunea, lucru pe care îl consideră firesc pentru un om. „La noi se botează oamenii la maturitate. Omul trebuie să ia singur decizia de a se boteza, rebuie să-şi aleagă singur drumul în viaţă fără a fi manipulat. Noi nu-i păcălim pe copii de mici făcându-i creştini. Nu-i botezăm dacă nu credem că sunt pregătiţi să îşi chimbe viaţa”, explică pastorul. El a luat această decizie la 19 ani şi spune că a fost un moment pe care n-o să-l uite niciodată. „A fost un moment unic, nu cred că o să-l uit vreodată. Am crezut în ceea ce fac. Şi cred că aşa a simţit şi Steinhardt când le-a spus ortodocşilor că nici nu-şi imaginează ce înseamnă botezul la maturitate”, relatează Ştefan Buhai.

O comunitate unită

Biserica Betesda este o comunitate mică, de vreo  150-200 de membri, dar foarte unită. „Dacă ştim că e cineva bolnav, formăm un grup şi mergem la el. Sau dacă ştim pe cineva care are mai mulţi copii, îl vizităm, chiar dacă e de altă confesiune, uneori le facem şi pachete şi el dăruim”, povesteşte pastorul. Acesta îşi aminteşte că  a fost crescut de doi părinţi îngăduitori, care au fost alături de el cu orice prile. „Probabil acesta a fost unul dintre lucrurile care mi-au imprimat capacitatea de a-i înţelege şi a-i accepta pe alţii”, spune el.   
Misiunea 3.16
Pastorul Ştefan Buhai atrage atenţia asupra faptului că penticostalii nu sunt sectanţi şi nu obligă pe nimeni să se convertească la confesiunea lor, după cum nici nu se consideră unici sau privilegiaţi. Însă, în comunitatea lor se impune o anume conduită, o „conduită creştină”, care care membrii o adoptă din propie iniţiativă, şi nu din obligaţie. Săptămâna acesta, Biserica Betesda derulează „Misiunea 3.16”, care face trimitere la versetul 3.16 din Evanghelia după Ioan. Evenimentul are misiunea de are scopul de a apropia tinerii de valorile morale creştine. Pastorul îşi doreşte cel mai mult să înlăture ignoranţa, care îi face pe oameni să nu arate toleranţă faţă de o confesiune sau alta. Cel mai amuzant lucru care i s-a întâmplat (tot din pricina ignoranţei) a fost când cineva l-a întrebat dacă penticostalii cred în Înviere, excat după ce ei au făcut un Marş al Învierii.

Întrebări şi răspunsuri

Ce se întâmplă dacă un membru al comunităţii vrea să fie botezat la altă confesiune?
La noi fetele se botează după 16 ani şi băieţii după 18 ani. Nu ne putem opune deciziei lor. Fiecare are dreptul să îşi aleagă singur drumul în viaţă.
Vă este uşor să daţi sfaturi?
Nu este uşor. Situaţiile sunt diferite şi oamenii sunt diferiţi, nu poţi să-i încadrezi în lucruri pe care le-ai învăţat. Dar cred să am o chemare pentru asta.

Ce-i place?
Citeşte multe cărţi de teologie. Iubeşte ieşirile în natură, pe munte, cu copiii şi cu chitara. Îi place să stea de vrobă cu oamenii şi să-i înţeleagă.
Ce nu-i place
Nu-i plac ignoranţa, corupţia şi răutatea. „Mergem din ce în ce mai rău din punct de vedere moral şi e greu să le imprimi tinerilor valorile creştine”, spune el.
 
    

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite