Staţiunea Sângeorz-Băi, transformată cu 7 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În doi ani, staţiunea bistriţeană va deveni centru turistic de interes naţional. Planul de amenajare vizează lucrări de infrastructură pe mai multe străzi, alei şi zone pietonale

Proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de turism balnear pentru sporirea atractivităţii Regiunii Nord-Vest" este finanţat prin Programul Operaţional Regional, axa 5, şi cuprinde staţiunile Turda şi Sângeorz-Băi. În timp ce Turda va fi amenajată ca centru turistic de interes local, staţiunea bistriţeană va beneficia de condiţii de cazare la nivel naţional.

O nouă imagine a staţiunii

Proiectul în valoare totală de 13,1 milioane de euro, din care peste şapte sunt pentru staţiunea bistriţeană, vizează lucrări de asfaltare, montare de indicatoare auto, modernizarea parcului din staţiune, pietruirea aleilor şi consolidări ale zidurilor de împrejmuire. Autorităţile locale au la dispoziţie patru luni pentru a organiza licitaţia de atribuire a lucrărilor, al căror termen de finalizare este prevăzut pentru mijlocul anului 2012. „Proiectul va schimba complet imaginea staţiunii şi este cel mai important proiect accesat de primărie pe acest domeniu. Nu este un proiect nou, pentru că el există încă din 2003, dar nu s-au găsit bani pentru finanţare decât acum", explică Rolad Venig, primarul din Sângeorz-Băi. Acesta adaugă că în patru luni trebuie încheiate procedurile de atribuire a lucrărilor. „Împreună cu cei din Turda am decis să stabilim nişte condiţii mai aspre. Vom refuza ofertele din partea agenţilor care sunt în faza de calificare. Cerem neapărat firmelor interesate să aibă experienţă în proiecte asemănătoare ca anvergură şi să aibă o cifră de afaceri anuală de aproximativ 20 de milioane de euro", a mai explicat edilul din Sângeorz-Băi.

O gură de oxigen pentru turism

În doi ani de zile, staţiunea bistriţeană are toate şansele să devină un punct de reper pe harta destinaţiilor turistice din judeţ. În asta îşi pun speranţa şi managerii hotelurilor din zonă. „Mă bucur că s-a dat drumul acestui proiect. E foarte important să se facă investiţii în amenajarea zonei. Sunt convinsă că o mare problemă în scăderea turismului, altul decât cel pentru tratament, este cauzată şi de problema accesului în zonă. Staţiunea este o mină de aur prin climat, ape minerale şi proceduri de tratament", subliniază Ileana Moldoveanu, directorul hotelului Someş. Aceasta mai spune că, deşi anul trecut a avut hotelul plin, cam 70 la sută din cei care se cazează sunt pensionarii care vin cu bilete de tratament şi doar 10 la sută sunt turişti.

Anul trecut, prin staţiune au trecut peste 8.000 de turişti, iar sejururile lor au fost, în medie, de câte 16 zile. Gradul de ocupare al locurilor de cazare a fost însă de aproximativ 30 la sută. „Sperăm ca în anii următori să putem dubla numărul turiştilor din Sângeorz-Băi, dar asta depinde şi de eforturile pe care le vor face hotelierii pentru a atrage turişti. Nu e destul să ai un parc frumos şi iluminat", mai spune Venig.

Tratament la Sângeorz-Băi

Apele de la Sângeorz-Băi sunt cunoscute pentru proprietăţile lor terapeutice. Ele rivalizează cu cele de la Vichy (Franţa) şi Karlovy Vary (Cehia). Apele minerale de la Sângeorz-Băi au o eficacitate mare în tratamentul afecţiunilor tubului digestiv (gastrită, ulcer duodenal), al bolilor hepato-biliare, al celor metabolice şi nutriţionale (diabet melitus, obezitate, gută cu manifestări la nivelul articulaţiilor).

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite