Şomerii bistriţeni, şcoliţi pe bani europeni să-şi facă CV-uri video

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă angajaţi de la AJOFM învaţă de la universitari italieni cum să-i ajute pe şomerii bistriţeni să-şi facă CV-uri video şi pagini web ca să lucreze ca asistenţi personali, îngrijitori de persoane vârstnice şi baby-sitter-i. Acţiunea, prima de acest gen din ţară, face parte dintr-un proiect internaţional, iniţiat de o asociaţie italiană. 

Nouă angajaţi ai Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud învaţă de la profesori universitari din Italia, cum să-i ajute pe bistriţeni să-şi dovedească abilităţile în domeniul asistenţei sociale. Cei nouă vor trebui să găsească, pe parcursul acestui an, 30 de bistriţeni pe care să-i şcolească gratuit cum să-şi facă CV-uri video pe care să le pună ulterior pe o pagină web legată de site-ul proiectului „I Care", www.tipeil.eu.

„CV-ul video şi profilul on-line constituie o noutate atât pentru AJOFM BN, cât şi la nivel naţional. Acel profil electronic va conţine atât informaţiile proprii unui CV, cât şi probe video", susţine unul dintre membrii echipei de proiect din Bistriţa, Daniela Zbâncă, totodată consilier de orientare profesională în cadrul AJOFM.

Acest proiect a fost iniţiat de Asociaţia non-profit TECLA din Italia (Roma) şi are parteneri autorităţile locale din provinciile Brescia, Campobasso şi Pisa din Italia, respectiv Universitatea Sapienza din Roma şi Fundaţia Centrul de Acreditare din Olanda.

Cursuri şi seminarii pe zeci de mii de euro

„I Care", care se va încheia în 30 septembrie 2012, are o valoare totală de 406.545 de euro. Dintre aceştia, 299.840 de euro sunt bani daţi de Uniunea Europeană prin cadrul programului Leonardo da Vinci. Restul este asigurat de partenerii proiectului. Contribuţia Agenţiei Judeţene este de 11.000 de euro. „Noi nu primim efectiv aceşti bani, ci ne oferim, timp de 2 ani, forţa de muncă în valoare de 11.000 de euro", explică Daniela Zbâncă.

Ea povesteşte că Asociaţia TECLA îşi căuta parteneri pe internet. A găsit cererea lor, le-a răspuns şi de ieri au început cursurile de mentorat la Bistriţa. Proiectul cuprinde cursuri, seminarii de informare, broşuri şi newsletter-e aferente proiectului, traducerea unui manual metodologic etc.

30 de bistriţeni pe www.tipeil.eu

„Cei nouă angajaţi ai AJOFM vor învăţa să folosească site-ul proiectului, metodologia acestuia, care va fi tradusă în română, dar şi cum să-i îndrume profesional pe bistriţeni, printre care se pot număra şi şomeri", mai precizează Zbâncă.

La sfârşitul proiectului, cele 30 de persoane, şomere sau nu, care au lucrat sau nu ca asistenţi personali, îngrijitori de persoane vârstnice sau baby-sitter-i şi vor avea CV-uri video pe pagina lor web. „Persoanele instruite în acest proiect vor fi astfel vizibile pe piaţa muncii şi îşi vor putea găsi angajatori în toată Europa. Ideea proiectului a venit din lipsa de personal calificat în sectorul slujbelor albe, adică al asistenţei sociale atât în Italia, cât şi în România", afirmă managerul proiectului, Francesca Menozzi, membru în Asociaţia TECLA.

Unul dintre angajatorii acestor viitori asistenţi personali sunt primăriile. Primarul oraşului Sângeorz-Băi, Roland Venig este rezervat privind acest proiect. „Suma este cam mărişoară. Aştept să văd rezultatele. Nu văd de ce instruim asistenţi personali în condiţiile în care Guvernul a anunţat reducerea cheltuielilor în acest domeniu", susţine Venig.

Acesta a accesat numeroase proiecte finanţate cu bani europeni. „Cu 7 milioane de euro modernizăm tot oraşul. Facem drumuri, trotuare, parcări, de care beneficiază toţi locuitorii din Sângeorz-Băi", adaugă primarul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite