Bistriţa: Şomajul, ultima opţiune pentru proaspeţii absolvenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Şomajul, ultima opţiune pentru proaspeţii absolvenţi
Bistriţa: Şomajul, ultima opţiune pentru proaspeţii absolvenţi

123 de tineri care au terminat de curând liceul sau au absolvit facultatea şi-au depus deja la Agenţia de Ocuparea Forţei de Muncă(AJOFM) dosare de luare în evidenţă şi încep goana după un loc de muncă. În lipsa unui job, aceştia primesc de la stat 300 lei timp de şase luni

Este doar o parte a celor care vor ajunge să solicite în acest an banii de şomaj, pentru că termenul limită pentru absolvenţi este 15 august. Cei mai mulţi solicitanţi de până acum sunt tineri care nu domiciliază în municipiu: 15 sunt din comuna Rodna, 34 din oraşul Beclean, 33 din Năsăud şi câteva zeci din Sângeorz-Băi. După perioada de 60 de zile de la absolvire, dacă nu îşi găsesc un job tinerii luaţi în evidenţele AJOFM  primesc indemnizaţie de şomaj echivalentă cu jumătate din salariul minim pe economie, 300 lei. Directorul economic al AJOFM, Iany Moroşanu, spune că după înscrierea în baza de date a agenţiei, absolvenţii trebuie să îşi caute un job. „ Vin la noi, depun dosarul şi dacă în cele 60 de zile de la absolvire nu îşi găsesc un loc de muncă nici din oferta noastră nici la alţi angajatori, sunt puşi în plată”, a adăugat acesta. Un alt impediment de care se lovesc proaspeţii absolvenţi este faptul că, pe fondul bugetului subţire, subvenţiile pentru absolvenţi angajatorii nu au mai ajuns în acest an la angajatori. „Anul acesta nu am încheiat niciun contract , aşteptăm să vină fondurile, poate la o nouă rectificare”, adaugă Iany Moroşanu.

Proaspăt inginer fără loc de muncă

Dora Anton a absolvit în urmă cu o lună Universitatea Tehnică din Cluj Napoca. Oficial, absolventa este inginer automatist, însă nu a reuşit până acum sa îşi găsească un loc de muncă. „ A doua zi după ce am aflat rezulatele examenului de licenţă am început să-mi caut loc de muncă dar nu am găsit, încă mai caut”, povesteşte Dora. Tânăra nu şi-a pierdut speranţa, chiar dacă îi este destul de greu. „ Deocamdată locuiesc cu mama mea care îmi acordă tot sprijinul şi perseverez în căutare, dacă nu o să găsesc nimic o să iau indemnizaţia aia de şomaj timp de şase luni şi o să mai caut, altă soluţie nu văd. Când eram în facultate nu m-am gândit că va fi aşa de greu să găsesc un loc de muncă după ce am terminat o şcoală”, mai spune Dora.

 Greu în viaţa reală

„ Absolvenţii noştri nici nu îşi iau bine diploma şi se şi înscriu la şomaj”, explică Ioan Sigmirean, profesor la Grupul Şcolar Agricol din Bistriţa. „ Deşi înţeleg care este situaţia economică, absolvenţii  nu realizează pe deplin cât de greu este în viaţa reală decât prin toamnă. Acum încă se mai bucură de vară, de vacanţă după Bacalaureat. Vor realiza cu adevărat cât de greu este să te angajezi undeva abia când începe şcoala, ei nu se mai pot întoarce înapoi şi dau piept cu greutăţile”, spune dascălul prin mâna căruia au trecut generaţii de absolvenţi.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite