Bistriţa: Şoferii bistriţeni nu ştiu să parcheze
0Poliţiştii comunitari au aplicat,într-o săptămână, 37 de sancţiuni pentru maşinile parcate aiurea.Cei mai mulţi şoferi ignoră semnele auto şi parchează pe spaţii verzi sau în locurile destinate autobuzelor.
Sfârşitul lunii august i-a pus serios la treabă pe agenţii de la Poliţia Comunitară. Potrivit ultimului raport de activitate, în ultima săptămână a lunii trecute, aceştia au aplicat 37 de sancţiuni, 23 dintre acestea contravenţionale, şoferilor care nu ştiu să parcheze. Valaorea totală a amenzilor a fost de aproape 3.500 de lei pentru aceleaşi abateri, în plus, poliţiştii comunitari au încasat şi taxa pentru deblocarea roţilor, adică încă aproape 2.000 de lei. Numărul celor amendaţi pentru că nu îşi parchează maşina regulamentar este în creştere de la o lună la alta, iar autorităţile spun că mulţi bistriţeni plătesc amenzi doar de dragul comodităţii personale.
Şoferii ignoră marcajele şi indicatoarele rutiere
Agenţii de la Biroul de Siguranţă a Circulaţiei din cadrul Poliţiei Comunitare au aplicat, în ultimele patru luni, amenzi de peste 40.000 de lei şoferilor care nu au respectat indicaţiile rutiere legate de locurile în care pot staţiona sau îşi pot parca autoturismele. Peste 200 de şoferi au fost amendaţi, de la începutul anului, pentru că au parcat pe spaţiile verzi, în zonele de joacă pentru copii sau chiar pe locurile rezervate taximetriştilor sau maşinilor de transport local. Printre alte ghiduşii pe care le fac şofeii se numără şi parcarea sau staţionarea în locuri care îngreuneayă traficul auto sau ocuparea abuzivă a două locuri de parcare.
Potrivit şefului Poliţiei Comunitare, Florin Frandeş, mulţi şoferi bistriţeni uită de utilitatea marcajelor rutiere. „Am constatat că mulţi şoferi au cam uitat de marcaje, la fel cum uită şi de unele semne rutiere. Uită ce au învăţat la cşoala de şoferi. Uneori, acestea nu erau corelate, dar acum, cu schimbarările de trafic, sunt marcate vizibil. Foarte mulţi şoferi spun că nu există niciun semn sau că nu l-au văzut, pentru că ştiau ei că, până acum, nu era. Apoi, legat de locurile în care ăşi parchează maşina, se poate spune că mulţi şoferi le lasă la întâmplare din comoditate şi lipsă de educaţie. Dacă au treabă la primărie, preferă să înconjoare de două ori Gheorghe Şincai şi să lase maşina cât mai aproape, decât să o parcheze regulamentar”, este de părere Florin Frandeş.
Şoferii, singurii vinovaţi
Adrian Vaida este instructor auto la o şcoală de şoferi din Bistriţa şi crede că orele de curs cuprind suficiente informaţii despre cum trebuie respectate aceste indicatoare. „Se învaţă la orele de legislaţie, iar şofeii trebuie să fie conştienţi să nu le uite după ce au dat un examen. Astfel de întrebări sunt incluse şi în chestioanarele de examinare, nu ştiu să vă spun exact în ce proporţie, dar ele există”, spune instructorul.