Slujbă de duminică pe note de acordeon și vioară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romii baptiști din Sărata și-au pus amprenta personală pe slujba de duminică. „Biserica țigănească", cum o numesc oamenii, răsună în fiecare duminică de versuri acompaniate la orgă, acordeon și vioară

Așezată cu modestie în apropiere de de biserica ortodoxă și de cea catolică, Biserica Neoprotestantă din Sărata adună în fiecare duminică enoriașii de etnie rromă, dar și pe cei români sau maghiari, pentru a se ruga în felul lor. Lăcașul de cult este cunoscut printre localnici ca „biserica țigănească" și este apreciat pentru comunitatea care se roagă acolo, dar mai ales pentru omul care o păstorește. Victor Ciurcă, predicatorul bisericii, și-a finalizat studiile teologice la București, spune că este primul pastor țigan din țară și nu se ferește să-și arate originea. „Eu sunt primul pastor ţigan din ţară. Am absolvit  şcoală teologică la Bucureşti pentru asta şi sunt mândru de ceea ce fac şi că sunt ţigan. Am observat chiar la slujbă, când am devenit pastor că ceilalţi pastori încercau să evite cuvântul ţigan, şi le-am spus că nu mă deranjează ci chiar sunt mîndru", spune Victor Ciurcă.

Rugăciuni pe ritmuri de acordeon

Comunitatea baptistă din Sărata s-a format încă  din 1996, dar lăcașul de rugăciune îl are abia de șase ani. Aproape 60 de familii de rromi s-au convertit la confesiunea baptistă, dar și mai mulți aleg să participe la slujba de duminică alături de baptiști, chiar dacă nu s-au botezat. Rromii baptiști din Sărata au un mod particular de a oficia rugăciunile. Cântecele bisericești sunt rostite, cu voce tare, pe ritmuri de acordeon, vioară și orgă. Textele religioase se fac auzite nu numai în limba română, ci și pe țigănește. Predicatorul are un rol de „moderator" al slujbei, fără a monopoliza ceremonia. Pe parcursul slujbei, privilegiul de a lua cuvântul nu este rezervat doar lui, ci și enoriașilor.  Aceștia pot să iasă în față și să rostească versuri închinate lui Dumnezeu.

Se roagă și pentru guvernanți

Credincioșii baptiști din Sărata au grijă să se roage pentru oamenii din alte țări loviți de calamități, dar și pentru cei care ne conduc țara. „Să ne rugăm şi pentru guvernanţi şi pentru preşedinte să le ajute Dumnezeu să păstorească bine ţara", rostește pastorul pentru cei prezenți la slujbă. Slujba religioască se încheie cu intonarea unui cântec de mulțumire, atât în românește cât și în limba țigănească, după care toată lumea se ridică în picioare și spune „Tatăl Nostru". Victor Ciurcă este convins că biserica îi face pe oameni mai așezați și le reprimă pornirile spre fapte antisociale. „Cei care s-au întors la Dumnezeu venind la biserică nu mai fură, nu mai fac acte antisociale. Eu îmi doresc ca de aici înainte tot mai mulţi oameni să se întoarcă la credinţă, indiferent de etnie,", explică el. 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite