Silviu Hangea a înfiinţat o asociaţie de promovare a moralităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Hangea
Silviu Hangea

Este asistent social, iar, începând din 2008, activează în Asociaţia Moralia, ale cărei baze le-a şi pus. Ţine o serie de cursuri despre moralitate în rândul elevilor bistriţeni, cărora încearcă să le sugereze câteva repere de urmat.

Silviu Hangea a vrut să se pună în slujba comunităţii dintodeauna, a simţit că este în stare să ajute, aşa că a ales să studieze asistenţă socială. După finalizarea studiilor s-a angajat la o asociaţie care se ocupa de ajutorarea copiilor, unde a activat aproape 7 ani. În 2008 a venit timpul schimbării pentru el şi a ales să înfiinţeze el însuşi  o organizaţie nonguvernamentală care să promoveze moralitatea. A găsit câţiva parteneri şi au pus bazele acestei asociaţii care are ca principal scop sprijinirea şi îndrumarea adolescenţilor. „Asociaţia Moralia îşi propune să redea valoarea moralei, în mod deosebit în rândul tinerei generaţii, în domenii cruciale pentru viaţa lor. Unele din aceste aspecte sunt legate de relaţiile dintre sexe, altele despre diferite crize şi dependenţe. Un motiv foarte important pentru care am înfiinţat această asociaţie este şi lipsa reperelor morale în societatea românească. Adolescenţii se ghidează după false modele, singura lor sursă de modelare este media şi anturajul. Consider că adolescenţa este cea mai importantă perioadă din viaţa unui om, atunci se produc marile transformări, atunci se iau decizii cruciale în viaţa unui om , iar noi nu încercăm decât să îi ghidăm spre decizii corecte, iar alegerea este în cele din urmă tot a lor.", spune Silviu.

Citiţi şi: Focşani: Drogurile legale bagă tinerii în spital

Provocarea la dialog

Asociaţia în care activează Silviu are un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar şi cu Ministerul Educaţiei, prin intermediul căruia are acces la elevii din judeţ. Astfel Silviu şi un coleg al său, de profesie psiholog şi încă un voluntar al asociaţiei ţin cursuri în rândul adolescenţilor. „ Cea ce facem noi se poate numi consiliere uşoară, avem o serie de întâlniri cu elevii în timpul orelor de dirigenţie. Este vorba în principiu despre patru întâlniri cu fiecare clasă. Ne axăm în primul rând pe prevenţie, aşa că în timpul acestor discuţii le vorbim despre dependenţa de tutun, alcool, droguri, încercăm să îi facem să înţeleagă cât de nocivă este orice dependenţă. Le vorbim de bolile cu transmitere sexuală, violenţă, traficul de persoane şi despre situaţia cu care mii de adolescente din România se confruntă , sarcina nedorită. Lecţiile sunt interactive, îi provocăm la dialog, organizăm diferite jocuri, încercăm să ne apropiem mai întâi de ei", mai spune asistentul social.

Centru pentru tineret

De aproape două săptămâni, Asociaţia Moralia a înfiinţat şi un Centru de Tineret. „ Orele la şcoală sunt limitate şi aşa că am considerat că un astfel de centru ne dă posibilitatea creării unor legături mai strânse şi libertatea de a aborda diferite teme. Iar lor le-am creat un spaţiu de socializare, că oricum nu prea au pe unde să-şi petrecă timpul liber în oraş.  Pot veni aici în zilele miercuri şi sâmbătă de la ora 18.00. Pot asculta muzică, avem diferite jocuri, e o atmosferă plăcută", povesteşte asistentul social.

Întrebări şi răspunsuri

Ce planuri de viitor are Asociaţia?

S.H:Vrem să mergem în continuare pe consiliere uşoară şi prevenţie şi avem în plan împreună cu un alt ONG realizarea unei clinici de dezintoxicare. O să preluam un model suedez de intervenţie şi tratament.

Credeţi că aceste cursuri funcţionează?

S.H: Da. Sunt sigur că funcţionează  şi că le schimbă cât decât felul de a gândi. Le deschid ochii şi îi fac să conştientizeze pericolele, devin mai precauţi şi cântăresc mai mult orice înainte de a lua o decizie.

Ce-i place

Silviu Hangea este pasionat de sport şi literatură. Adoră călătoriile şi îi place foarte mult socializarea, mai ales că la asta se price foarte bine neavând aplecare spre partea tehnică.

Ce nu-i place

Asistentului social îi displace inconsecvenţa şi oamenii care se apucă de ceva şi întotdeauna lasă acel ceva în aer, neterminat. Îl deranjează prostia şi bădărănia.

Profil

Născut: 5 decembrie 1973, Bistriţa

Studii: Facultatea de Asistenţă Socială

Familie: Căsătorit, o fiică

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite