Sever Ursa, paznicul amintirilor despre Liviu Rebreanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Ursa şi-a dedicat viaţa, întreaga viaţă unuia din cei mai mari romancieri români: Liviu Rebreanu. Este unul din exegeţii operei rebreniene, dar şi un păstrător, un gardian în sensul bun al cuvântului, al amintirilor despre Rebreanu.

Secretul performanţelor profesorului Sever Ursa îl putem descoperi în sintagma lui J. Galsworthy „Prima condiţie a victoriei este sacrificiul". Profesorul Ursa însă mărturiseşte că nu se simte sacrificat, ci un învingător optimist. „Mă

bucur că rămânerea mea la Maieru nu a fost şi nu este o stare pe loc, ci o stare de spirit, o onoare. Socot că am avut şansa să lucrez într-o comună şi o şcoală cu o luminoasă vedere la lume, între oameni curajoşi şi păstrători de credinţă şi datini, cu vocaţia hărniciei şi cruţării spiritualităţii strămoşeşti", spune Sever Ursa. „ În 1956 am pus la punct şi am înfiinţat Muzeul lui Rebreanu din Prislop. După doi ani de zile, am ajuns la Maieru ca dascăl de limba şi literatura română", spune profesorul Ursa.

Înrudit cu Liviu Rebreanu

Vrea sau nu, Sever Ursa vorbeşte tot timpul de Liviu Rebreanu. Este normal: îi păzeşte secretele de 50 de ani, iar familia sa se înrudeşte cu cea a marelui romancier. „ Familia mea se înrudeşte cu cea a domnişorului Liviu Rebreanu, ca să zic aşa. Şi tatăl, dar mai ales bunicul meu, au fost nişte apropiaţi ai părinţilor lui Liviu Rebreanu. Scriitorului îi plăceau relaţiile sincere, anonime, cu oameni de încredere. Bunicul, care a trăit 96 de ani, îmi povestea cu lux de amănunte, cum tânărul Rebreanu, înalt şi frumos, vorbea cu oamenii în sat, îi asculta cu mare atenţie. De tânăr s-a dovedit a fi un mare scriitor", îşi aminteşte profesorul Ursa. Despre el nu prea îi place să vorbească, dar am aflat că timp de 45 de ani a funcţionat la Maieru ca profesor şi muzeograf, proiectând şi în comuna adoptivă un muzeu, pornind de la o expoziţie memorială în holul şcolii. Muzeul s-a dezvoltat mereu, până la stadiul actual, şi a devenit o veritabilă instituţie de cultură rurală, cum este apreciat de specialişti şi alţi vizitatori.

Perioada cea mai grea din viaţă

Sunt lucruri despre care profesorul îşi aminteşte fără prea mare plăcere, el şi familia sa fiind de două ori refugiaţi în cursul celui de-al Doilea Război Mondial. „ Odată, am fugit din pricina hortiştilor în Moldova după Diktatul de la Viena, după care, în 1944, ne-am refugiat din faţa frontului tocmai la Ineu, în judeţul Arad. A fost cea mai grea perioadă din viaţa mea.  Tatăl meu a fost rănit pe frontul de est, iar mama era grav bolnavă", povesteşte profesorul Ursa.

Revista „Cuibul Visurilor"

 Revista „Cuibul Visurilor" este una dintre cele mai mari realizări ale profesorului Sever Ursa. Revista a fost înfiinţată în 1996, luna mai, aflându-se în al 14-lea an de apariţie. Are foarte mulţi cititori, iar colaboratorii acesteia sunt profesori universitari, scriitori, intelectuali din toate colţurile ţării. Cum este posibil acest lucru. „E simplu. Pentru că aproape toţi aceşti oameni au fost elevii mei", mai spune Ursa.

Întrebare şi răspuns

Cum îl caracterizaţi pe ţăranul din Maieru?

S.U: Ţăranul a fost şi va rămâne omul naturii sale, omul pământului său. Stau deseori de vorbă cu ţăranii din Maieru. „Cum îţi explici dumneata, bade Ioane", îl intreb pe eternul erou al lui Rebreanu, „schimbarea asta de astăzi?", şi Ion îmi răspunde: „Apoi, domn profesor, toate se-nvârt, ca-ntr-o roată a vieţii. S-ar putea ca odată şi-odată, să vie vremea când oamenii să poftească şi să dorească a trăi cum au trăit strămoşii noştri. Să-mbrace hainele de in şi de cânepă, în care au fost îmbrăcaţi ei. Să-şi bucure sufletul cu cântecele pe care le-au învăţat de la ei. Astăzi, Doamne fereşte, domn profesor, e-o năuceală de nu se mai poate înţelege nimic. Exista o durere vizibilă pe faţa lui Ion când spune asta", povesteşte profesorul Ursa.

Ce-i place:

 Lui Sever îi place ca oamenii să spună adevărul. „ Cred în limpezimea gândirii ţăranului de pe Valea Someşului, în marea înţelepciune populară. Dar, cel mai mult şi mai mult îmi place Liviu Rebreanu, tot ce este legat de cel mai mare romancier român: cărţile, lectura ca o piatră filozofală", spune Sever. Acesta adaugă că e fericit atunci când oamenii sunt buni cu ceilalţi, când nu mint nici măcar frumos, explică Ursa.

Ce nu-i place:

 Bistriţeanului  nu-i place reversul adevărului şi lipsa de patriotism. „Nimic nu e mai urât, mai lipsit de nobleţe, decât omul care îşi vorbeşte de rău părinţii, satul, oamenii care l-au ajutat şi l-au iubit. În zilele noastre, şi satul are motive de neurastenizare, motive de stres aproape ca şi oraşul. Schimbarea actuală de optică a ţăranului român care, secole la rând, a respins schimbările mă intrigă, dar nu mă dezarmează", mărturiseşte Ursa.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite