Bistriţa: Portret/ Alin Seserman, politologul ce construieşte case

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Portret/ Alin Seserman, politologul ce construieşte case
Bistriţa: Portret/ Alin Seserman, politologul ce construieşte case

A terminat în prima promoţie de licenţiaţi în administraţia publică, dar după doi  ani de ucenicie prin ministere a abandonat meseria de pe diplomă şi s-a apucat de afaceri

A ajuns la „Ştiinţe Politice” din întâmplare, după ce s-a pregătit pentru  Ştiinţele Economice. Facultatea era proaspăt înfiinţată la Cluj şi i s-a părut că este un domeniu inedit. În timp, i-a prins gustul şi a ales ca specializare, administraţia publică. Pasionat de ideea de administraţie europeană a dat cu capul de realitatea românească, şi încă la vârf. A ajuns după absolvire într-un minister pe post de expert guvernamental, iar 70 % din salariu i se ducea pe chirie. S-a întors acasă în anul 2000 şi după un an de om bun la toate într-o firmă de mase plastice a unor prieteni, i-a încolţit în gând ideea să-şi ridice propria afacere. Zis şi făcut. Firma de construcţii pe care a deschis-o, s-a dezvoltat treptat şi sigur: de la doi oameni a ajuns la 20. Nu a abandonat însă ideea de a mai aplica ce a învăţat prin şcoală şi a ajuns în Consiliul Local Bistriţa. Din 2000, când era cel mai tânăr consilier din analele oraşului a rămas în deliberativ. Despre Bistriţa spune că s-a dezvoltat fără viziune şi că asta ne va costa scump: „ Este medieval numai din punct de vedere al structurii. S-a dezvoltat haotic mai ales din punct de vedere urbanistic.

Acum este greu de recuperat

Crede că cel mai greu de trezit este spiritul civic al locuitorilor oraşului. Oamenii sunt interesaţi de ceea ce se întâmplă cu ei, doar că nu au unde să se manifeste. Deşi în ultima vreme sunt chemaţi des la dezbateri publice, modalitatea de comunicare este defectuoasă, un anunţ într-un ziar local nu este suficient pentru mobilizarea oamenilor. „Nu aşa afli ce îşi doresc cu adevărat şi poţi să iei cele mai bune decizii”, este convins Alin Seserman. O dezbatere adevărată ar trebui creată cu chemarea liderilor informali din cartiere şi diferite comunităţi profesionale.Altfel nu merge. Informaţia nu e diseminată, iar oamenii se trezesc apoi că s-au luat decizii care îi privesc în mod direct, uneori dureros, în numele lor dar fără să ştie ceva despre asta.

Sportul e pentru toţi

Face sport de câte ori prinde ocazia. Ar fi vrut să facă sport de performanţă în tinereţe, fotbal, şi tenis de masă, dar nu a fost să fie. A visat ca orice adolescent la echipele de juniori. Acum însă îşi doreşte ca oamenii să aibă acces la sportul de masă, un teren amenajat, să joace tot omul un fotbal. Treptat visul a prins contur şi cu un proiect de hotărâre şi ceva bunăvoinţă, pe lângă şcolile din Bistriţa au apărut terenuri amenajate, care până la 14,00 sunt baze pentru copii, iar după, locuri ideale pentru sportul amatorilor.

Ce-i place:

Sportul, mişcarea în general. Apoi, timpul petrecut cu familia mea este nepreţuit. Îmi plac concertele şi dacă este o trupă favorită, sunt în stare să merg sute de kilometri la un concert. În general fac cu pasiune  tot ceea ce fac.

Ce nu-i place:

Comportamentul agresiv, bădărănia, lipsa celor şapte de ani de acasă. în concluzie

Întrebări şi răspunsuri:

Care este oraşul european care ar trebui să fie luat de model pentru dezvoltarea Bistriţei?

Mie îmi place Salzburg, are şi partea medievală, un pietonal extraordinar, dar şi zona modernă, coexistă armonios aceste părţi. Este greu să găseşti astfel de tipare, dar dacă m-aţi întreba ce oraş prefer aş spune Viena fără ezitare. Este un oraş perfect, aproape în orice direcţie o iau îmi fact imp să mă opresc în Viena, pentru aerul de acolo, o seară la terase, parcă tot oraşul acela este un imens pietonal.

Ce crezi că le lipseşte consilierilor locali, în general?

Nu-şi respectă principiile şi ascultă de şefii politici. Nu votează după propria conştiinţă.

Profil personal

Născut: 17.11.1973 Braniştea
Ocupaţie: Administrator Firmă
Educaţie: licenţiat în Ştiinţe Politice şi Administraţie, Universitatea Babeş-Bolyai,1997-masterat în Management Performant-UBB
Familie: Căsătorit, un băiat

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite