Secția de istorie a Muzeului Județean a fost finalizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După cinci ani de pauză, secția de istorie a muzeului poate fi din nou vizitată. Bistrițenii vor putea să viziteze 12 tezaure de mare valoare, printre care și ultima achiziție, tezaurul de la Șopteriu

Deși a ratat Noaptea Muzeelor, secția de istorie a Muzeului Județean Bistrița-Năsăud a fost finalizată zilele acestea. Istoricul muzeului, Corneliu Gaiu, a încheiat ieri etalarea obiectelor în spațiul nou amenajat și așteaptă un prilej oportun pentru inaugurarea oficială a secției. Acesta s-a ocupat timp de patru ani de reclasificarea obiectelor și spune că bistrițenii își vor putea vizita tezaurele și colecțiile din patrimoniul istoric începând cu săptămâna viitoare.

Secția de istorie a fost închisă publicului timp de cinci ani, pentru reabilitare și reorganizare. Reamenajarea secţiei a costat în jur de 600.000 de lei și a implicat reabilitarea a șapte încăperi, situate la parterul clădirii, dotarea lor cu mobilier și un sistem de iluminare. Secția cuprinde acum și câteva piese de mobilier destinate vizitatorilor, care vor dori să se așeze și să-și ia notițe. 

Tezaurul de la Şopteriu, cea mai recentă achiziție

Bistriţenii interesaţi de istorie, dar nu numai, vor putea să admire obiectele care au aparţinut mai multor civilizaţii care au populat teritoriul judeţului de-a lungul timpului, începând cu preistoria. Cel puţin 12 tezaure de mare valoare vor fi etalate în cadrul expoziţiei, printre care şi comoara de la Şopteriu, care a fost recuperată de către Muzeul Judeţean la începutul lui decembrie 2009. Descoperit în 1985, tezaurul a fost confiscat de Banca Naţională, la ordinul lui Ceauşescu. Cele 2,7 kilograme de monede de argint şi bijuterii vechi au fost restituite muzeului prin hotărâre judecătorească. Tezaurul are 1664 de piese și a fost evaluat de experţi la peste 550.000 de lei.

Vizite, de săptămâna viitoare

Istoricul Corneliu Gaiu, cel care se îngrijeşte de amenajarea secţiei de istorie, spune că valoroasele exponate vor putea fi vizitate de-abia de săptămâna viitoare. „Mai avem câteva detalii de pus la punct şi ne vom deschide porţile. Bistriţenii vor putea admira nenumărate obiecte de mare valoare. Acestea vor fi expuse în funcţie de perioada istorică din care datează. Aş aminti aici obiectele neolitice descoperite la Archiud, tezaurele monetare dacice de la Şieu-Odorhei şi Ciceu-Corabia, instrumentele de scris şi obiectele de port din perioada romană. La acestea se adaugă splendidele piese care compun tezaurele monetare de la Şieu-Odorhei, Sărata şi Şopteriu", povesteşte Gaiu.

Pasionaţii de trecut au ocazia să vadă pe viu şi piese de armament din perioada feudală, dar şi să afle mai multe despre activitatea breslelor existente în Bistriţa în epoca medievală.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite