Se vede programator în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rareş Buhai are numai 13 ani, o minte sclipitoare şi o ambiţie pe măsură. A luat premiul I la olimpiada naţională de informatică pentru gimnaziu. Spune că îi place partea de tehnică a informaticii, iar pe viitor se vede programator în SUA.

Rareş este un obişnuit al olimpiadelor şcolare încă din primul an de gimnaziu la Şcoala Generală nr. 1 din Bistriţa. Băiatul este conştient că drumul pe care tocmai a păşit nu e deloc uşor. Ca să-şi depăşească toţi concurenţii de a VII-a la olimpiada naţională de informatică, lui Rareş i-au trebuit multe ore de  muncă, răbdare, perseverenţă, încurajare şi, nu în ultimul rând, multă pasiune. Prestaţia sa la olimpiadă a fost apreciată cu 295 de puncte din 300 maxim posibile şi a adus informatica din judeţ acolo unde nu a fost niciodată. „Bistriţa-Năsăud nu a avut până acum o astfel de reuşită la gimnaziu. Rareş Buhai a lucrat aproape perfect la olimpiadă. Sunt mândră de el, este un copil extraordinar", mărturiseşte inspectorul de specialitate, Suzana Gălăţan, totodată şi profesoara care l-a pregătit pentru olimpiadă. Băiatul a reuşit o performanţă uimitoare în condiţiile în care studiază informatica doar o oră pe săptămână ca materie opţională.

Face programe pe muzică rock

Ca să se relaxeze, Rareş cântă balade rock la chitară. El mărturiseşte că pasiunea pentru informatică a început din clasa a II-a, când tatăl i-a arătat câteva calcule de informatică. A fost de-ajuns cât să-l prindă „microbul". Băiatul se gândeşte să facă liceul la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu" din Bistriţa şi facultatea în SUA. „Vreau să devin programator în State, de aceea m-am gândit să urmez cursurile universitare la The Massachusetts Institute of Technology din localitatea Cambridge, statul american Massachusetts. Această universitate este varianta tehnică a Harvard-ului", explică olimpicul.

Zilnic şase ore

Îşi doreşte să ajungă în lotul care va reprezenta România la Olimpida Internaţională a Ţărilor Balcanice la informatică (Balcaniada la Informatică). De aceea, Rareş se pregăteşte chiar şi 6 ore pe zi. Atunci când cunoştinţele sale nu sunt evaluate de profesoara Suzana Gălăţan, Rareş se testează singur intrând pe o serie de site-uri de profil. Spune că are emoţii fiindcă e conştient că are concurenţă serioasă. Ca să reprezinte România, olimpicul trebuie să treacă cu brio de taberele de informatică de la Focşani (din luna mai) şi Alba Iulia (din luna iunie), de unde vor pleca doar primii patru pe ţară.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite