Se pregăteşte un megatransport de gunoi de la Beclean la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Problema megatransportului de gunoi îngrijorează municipalitatea
Problema megatransportului de gunoi îngrijorează municipalitatea

Cincizeci de maşini de salubritate trebuie să tranziteze zilnic municipiul timp de două luni. Managerii proiectului judeţean de gestionare a deşeurilor au decis că gunoiului Becleanului trebuie sigilat în gropile Bistriţei.

Neobişnuitul transport ar trebui să asigure practic transferul tuturor deşeurilor depozitate la Beclean în ultimii zeci de ani către groapa de gunoi a Bistriţei, care va fi sigilată după această operaţiune. În solicitarea pentru obţinerea acordului de mediu pentru insolita caravană făcut de Consiliul Judeţean se preciează şi cantitatea de gunoi care trebuie transferată: 59 de mii de metri cubi. Agenţia de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud a ezitat să-şi dea acordul şi a amânat  luarea unei decizii."Este o cantitate uriaşă, în cerere se specifică faptul că este nevoie  de 50 de maşini zilnic, timp de două luni. Noi am aflat abia la depunerea cererii despre acest transport îngrijorător, dar ideea a fost propusă  cu mult timp în urmă de proiectant şi aprobată de managerii proiectului. Din câte am înţeles, o groapă de gunoi odată închisă trebuie supravegheată, conform normelor europene,  timp de 30 de ani, iar proiectanţii au considerat că o singură groapă în judeţ poate fi monitorizată mult mai eficient decât două", explică directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud, Ştefan Mureşan. El le reproşează celor care au gândit proiectul lipsa de transparenţă: "Noi am aflat abia de două luni de acest transport, când au depus cererea. Oamenii ar fi trebuit să afle din timp de mai asemenea lucruri. Noi sperăm doar că vor fi bine sigilate", mai spune directorul de la Protecţia Mediului.

Viceprimarul revoltat

Problema megatransportului de gunoi îngrijorează municipalitatea.Viceprimarul George Avram i-a cerut prefectului să intervină la Ministerul Mediului pentru o soluţie de ultimă oră pentru a se aproba închiderea gropii direct la Beclean "Este  vorba despre tot ce au depozitat cei din Beclean timp de 50 de ani, iar managerii de proiect au ajuns la concluzia în tehnologia de închidere că trebuie adus la Bistriţa. Consiliul Judeţean a cerut să aprobăm traseul de mers, dar n-am făcut-o. Ar urma să intre prin Sărata,Budacul de Jos şi apoi în Zăvoaie. M-am opus să le dăm avizul să intre în Bistriţa, dar cred cănu maiputem face mare lucru", spune revoltat viceprimarul. El mai spune şi că procedura ar fi fost agreată de primărie pe vremea când aceasta era condusă de Vasile Moldovan, care în prezent este chiar managerul de proiect.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite