Scumpiri în lanţ din 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

2010 vine cu scumpiri de la 1 ianuarie pentru alimente şi carburanţi. Potrivit specialiştilor, preţul alimentelor va creşte cu până la 30 la sută, iar cel al carburanţilor se va majora cu 20 la sută. De scumpiri nu vor scăpa nici alcoolul şi ţigările

Anularea subvenţiilor, majorarea accizelor şi deprecierea leului duc la creşterea preţurilor la carne, mezeluri, lactate şi alte alimente chiar şi cu 30 de procente. „Eu extimez că 22% va fi o creştere care se va simţi la preţul cărnii de porc, mai ales pentru producţia de materie primă. La acest procent se vor mai adăuga costurile suplimentare din domeniul energiei electrice sau a majorării unor taxe şi impozite locale, care de asemenea se vor reflecta în preţul cărnii. Totuşi, nu cred că va fi o creştere mai mare de 30% la alimente", a spus Stanca Tudor, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc. Potrivit specialiştilor, totul depinde însă de hotărârile pe care Guvernul le va lua în ceea ce priveşte sprijinul financiar acordat zootehniei. „Oamenii trebuie să ştie că scumpirea nu va veni imediat în primul semestru al anului, ci va fi simţită după 180 de zile, perioadă în care comercianţii vor mai avea rezerve de produse, la preţul din 2009", a mai adăugat Stanca Tudor.

Vicii mai scumpe în noul an

Conform estimărilor economiştilor, de la 1 ianuarie ţigările se scumpesc cu aproape 34 la sută, iar energia electrică cu până la 31%. Benzina se va scumpi şi ea, un va costa în medie 4,80 de la 1 ianuarie, faţă de aproape 4 lei, cât este în prezent. Creşterile de preţ au la bază majorarea accizelor şi deprecierea leului, pe fondul crizei politice care a stabilit la data de 1 octombrie un nivel prea ridicat al monedei euro în raport cu leul. Totuşi, există analişti economici care sunt mai chibzuiţi în estimări. „De scumpiri vom putea discuta cu adevărat abia după definitivarea bugetului de către Guvern şi după ce aflăm ce strategii vor adopta guvernanţii. Eu cred că euro nu va mai creşte, mai ales dacă va veni următoarea marjă de bani din partea FMI-ului", a spus Bogdan Decebal, doctor în economie.

Bistriţenii, dezamăgiţi de scumpiri

Chiar dacă 2010 anunţă că va veni cu ieftiniri în ceea ce priveşte electrocasnicele sau apartamentele vechi şi va păstra acelaşi nivel de preţ pentru gazele naturale, pe bistriţeni îi nemulţumeşte scumpirile anunţate. „Nu e destul că avem salarii mai mici, acum trebuie să plătim mai mult pentru mâncare? Nu e corect, ar trebui să fie menţinute preţurile din 2009 şi în 2010, pentru că noi nu putem trăi aşa", a spus Eleonora Retegan. „Sincer cred că noi românii facem tot timpul eforturi ca să ne achiziţionăm bunurile de larg consum şi nu ne permitem mai multe în plus de asta.  Suntem obişnuiţi cu creşteri de preţ şi nu e nicio surpriză că vor fi scumpiri în 2010", a spus Leontina Ciucure.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite