Şcolile din Bistriţa bătute la scor în clasamentele admiterii de şcolile rurale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Pe lângă mediile mari de absolvire, elevii din aceste şcoli au rezultate excepţionale şi la examene : şapte medii de zece şi  62 de elevi, este bilanţul de anul acesta  Pentru că diferenţele generează întrebări, Inspectoratul Şcolar promite că va face verificări

Şcolile rurale au devansat serios anul acesta şcolile cu pretenţii din Bistrita, potrivit rezultatelor ultimei evaluari naţionale. Toate cele 7 medii de 10 din judeţ au fost obtinute de elevi din afara Bistriţei, iar ierarhia după care se face repartizarea computerizată are în primii 100 nu mai puţin de 62 de absolvenţi care nu au terminat şcoala în municipiu.

Şcoala din Rodna are 6 din primii 10 elevi

O şcoală comunală a cules anul acesta toţi laurii, după ce şi anii trecuţi elevii de aici au avut prestaţii bune la evaluare. Trei dintre cele şapte medii de zece la examene, plus şase elevi în ierarhia primilor zece din judeţ, sunt rezultatele de anul acesta a Şcolii Generale Florin Porcius din Rodna. Şi anul trecut singura elevă de zece curat din judeţ a făcut gimnaziul tot în aceeaşi şcoală. Profesorii colegiilor din Bistriţa, unde elevii de top din Rodna aleg să urmeze liceul, spun că aceşti elevi confirmă şi după : „Am urmărit această şcoala, vin elevi buni de aici. Nu sunt neapărat primii din liceu, însă au rezultate foarte bune şi ulterior ", spune directorul de la Colegiul Liviu Rebreanu, Constantin Rus.

Rezultatele au intrigat pe toată lumea

Oricât de bune ar fi şcolile rurale de pe primele locuri, profesorii şi părinţii din Bistriţa nu pot să nu-şi pună întrebări referitoare la modul în care s-a corectat : „Nu s-a dat niciun zece la Bistriţa la română, în schimb s-au dat mulţi de zece în comisiile de corectare din judeţ, ceea ce nu este în regulă. Apoi se ştie că exigenţa este foarte mare în Bistriţa, iar jumătate din medie a fost rezultatele anilor de studii. La ţară notele mari se dau cu mai mare uşurinţă.  Copiii foarte buni din Bistriţa au fost dezavantajaţi clar de acest sistem", crede Ana Moldovan, mama unui absolvent care a dat  nul acesta examenul de admitere. Profesorii sunt ceva mai rezervaţi în declaraţii , dar recunosc că semne de întrebare există : „Nu comentez această situaţie, însă nu pot să nu mă întreb de ce mai ales în comisiile de examen din Valea Someşului se dau asemenea note şi la Bistriţa nu", spune Constantin Rus, directorul de la Colegiul „Liviu Rebreanu". Inspectorul Şcolar, Doina Petreanu, care este şi profesoară la Rebreanu vorbeşte şi ea despre semnele de întrebare : „În momentul în care vezi că sunt atât de multe note de 10 nu poţi să nu-şi pui un semn de întrebare. Însă atâta vreme cât nu ai nimic concret, rămâi cu aceste semne şi atât. Pe de altă parte au fost mulţi elevi de la aceste şcoli care au confirmat", spune profesoara.

Înapoi la examenul de admitere

După experienţa mai multor evaluări naţionale profesorii bistriţeni au ajuns la concluzia că sistemul vechi de admitere în licee era preferabil celui actual. Fie că sunt în fruntea liceelor, la inspectorate şcolare sau sunt doar profesori la catedră,  dascălii cred că actuala formulă  de selecţie nu este cea mai fericită. „Susţin fără rezerve introducerea admiterii organizate de fiecare şcoală în parte., care să aibă dreptul să stabilească şi disciplinele din care se dă admiterea, N-ar mai exista aceste suspiciuni legate de modul în care şcolile îşi evaluează proprii elevi şi nici legate de diferenţele de notare între comisii. Cred că admiterile serioase  ar trebui reintroduse şi în învăţământul superior", spune profesoara Doina Petrean, inspector şcolar.

Inspectorul general adjunct Mircea Romocea ar merge tot pe admitere care să înlocuiască evaluarea: „Sistemul actual are deficienţe, deşi urmărind elevii şi după evaluare am constatat că ei au acelaşi nivel. Dacă este de 9 la evaluare , tot de 9 e şi în liceu. Însă cred că ar trebui totuşi ca fiecare liceu să-şi poată organiza propria admitere", este părerea inspectorului.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite