Bistriţa: Şcoala afacerilor pentru elevii de 14 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenţii din trei judeţe învaţă tehnici antreprenoriale într-o tabără  la Sângeorz-Băi. Organizatorii taberei, Centrul Europa Direct Bistriţa, au făcut cu greu faţă cererilor de înscriere şi s-au văzut obligaţi să accepte elevi peste numărul iniţial. Cursanţii au fost selectaţi pe baza regulii “primul venit-primul servit”, după o campanie de popularizare în şcoli.

 În total 42 de copii din clasele a VII-A şi a VIII-a, precum şi liceeni din şcolile din Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Cluj vor începe de astăzi cursurile de vară ale şcolii tinerilor antreprenori. Timp de mai multe zile cursanţii vor face sesiuni de training, vizite la companii de succes, întâlniri cu manageri şi multe aplicaţii practice.
Potrivit ofiţerului de relaţii Publice al Centrului Europa Direct, Elena Bărbos, elevii vor susţine ateliere de lucru în companiile Leoni Bistriţa şi Mis-Grup Anieş. Ţinta cursurilor de vară o constituie formarea primelor abilităţi antreprenoriale prin activităţi interactive şi jocuri de rol. Tabăra, aflată la prima ediţie este un experiment.

Educaţia antreprenorială, cu linguriţa în şcoli

Spre deosebire de alte sisteme de învăţământ, în şcoala românească educaţia antreprenorială este predată doar la nivel liceal, la anumite specialităţi şi eventual ca disciplină opţională. Deşi este o disciplină care cultivă spiritul de întreprinzător, abilităţile de mişcare în mediul afacerilor, atenţia acordată acesteia în programele şcolare este modestă:”Opţionalele sunt lăsate la latitudinea şcolilor, iar educaţia antreprenorială este studiată doar la nivelul şcolilor unde este disciplină obligatorie”, spune inspectorul şcolar, Doina Petrean. “ este o disciplină foarte importantă, în contact direct cu viaţa reală, “ este de acord inspectorul de  ştiinţe socio-umane, care recunoaşte în acelaşi timp că unui număr redus de elevi li se predă în şcoala românească această disciplină.

Şi săraci şi fără iniţiativă

Reprezentanţii mediului de afaceri susţin că se face foarte puţin pentru educaţia antreprenorială a tinerilor  în România, în condiţiile în care gradul de privatizare este unul dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană. “Afacerile private sunt motorul oricărei economii de piaţă. Ori la noi, gradul de privatizare a persoanelor fizice este foarte scăzut, nu suntem nici la jumătate faţă de ultimele state aderate la Uniunea Europeană” , constată Vasile Bar, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud. El crede că statul se implică foarte puţin în educarea tinerelor generaţii în spiritul afacerilor şi că lasă exclusiv pe seama altora această împortantă component educaţională.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite