Bistriţa : Portret/Valentin Schreiner crede că Bistriţa are potenţial pentru sporturile extreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Portret/Valentin Schreiner crede că Bistriţa are potenţial pentru sporturile extreme
Bistriţa : Portret/Valentin Schreiner crede că Bistriţa are potenţial pentru sporturile extreme

A amenajat singurul bazin de înot acoperit din oraş şi a popularizat squash-ul, un sport practicat doar în incinte selecte din capitală. Visează să înfiinţeze o şcoală de windsurf şi să vină o vreme în care pe Bistriţa Aurie să se desfăşoare competiţii de rafting

A iubit sportul de când se ştie, iar când afacerile familiei i-au permis şi-a deschis, în urmă cu trei ani  propriul complex sportiv şi de întreţinere corporală. Crede în ideea sportului de masă şi se bucură când vede figuri noi pragul complexului.
În afaceri Valentin Schrainer, Valy, cum îl cunosc prietenii, a intrat încă din anii 90. A început ca tot omul cu comerţul, şi de la sucurile de TEC a ajuns să-şi deschidă un magazinul de îmbrăcăminte în zona centrală, care a dat multă vreme tonul printre adolescenţi, în materie de vestimentaţie. Începuturile nu au fost uşoare, dar fraţii au muncit din greu şi afacerea a crescut: “ erau ani în care mergeam pe rând în Germania câteva luni să facem bani. ”Iar firma la care erau asociaţi toţi trei fraţii Schreiner a crescut în timp cu o afacere de producţie de mobilă, deschisă acum 10 ani, una dintre primele din Bistriţa exclusiv pe comandă: “se pare că aşa ne-a fost destinul, să devenim tâmplari, după cum ne este numele (nota red. Schreiner, în germană înseamnă tâmplar)”, glumeşte Valentin.

Piscina, visul copiilor

Bazinul acoperit l-a amenajat în urmă cu doi ani, iar de atunci sute de copiii au învăţat să înoate la cursurile organizate aici. Dar întreţinerea ei nu e treabă uşoară: “trebuie să faci analize în fiecare zi seara şi dimineaţa, substanţele pentru igienizare sunt costisitoare, cheltuielile de întreţinere sunt foarte mari”. Dar merită, crede Schrainer. Probabil că dintre copiii care învaţă înotul aici unii vor ajunge să facă performanţă: “ este complicat şi trebuie ajutaţi. Mulţi dintre cei care se nasc pentru performanţă ajung să abandoneze în timp, pentru că părinţii nu fac faţă”.
Un alt vis realizat odată cu deschiderea complexului a fost amanajarea celor două terenuri pentru squash, un sport care se aseamănă cu tenisul, dar se joaca la perete, pe un teren acoperit. Când a deschis cele două săli, squash-ul mai putea fi practicat doar la Hotelul Marriot.” Nu prea ştia lumea ce e cu squash-ul atunci” A prins atât de bine la Bistriţa, încât în prezent jucătorii s-au organizat într-o ligă.” Oricine poate începe de la zero şi nici nu este nevoie să ştii tenis ca să practici”, dă asigurări Schrainer.

Rafting pe Bistriţa şi Windsurfing în Colibiţa

Multe ar mai fi de făcut pentru promovarea sporturilor de masă: de la piste de biciclete prin oraş, până la marcarea traseelor de mountainbike. Spre deosebire de alte oraşe, Bistriţa dispune de trasee extraordinare pentru practicarea acestui sport, a constat omul de afaceri. “ trebuie doar să ne implicăm cât mai mult şi să vrem să punem umărul”. Şi rafting se poate face în zonă.”Bistriţa Aurie este ideală pentru asta. Timp de 2 ore când uzinează (se dă drumul debitului de la Baraj) este momentul optim. O spun specialiştii” argumentează Schreiner. Iar la Colibiţa se poate practica windsurfingul, crede cel care speră să pune bazele unei adevărate şcoli pentru acest sport extreme.

Ce nu-i place:

că statul român nu oferă sprijin întreprinzătorilor, însă are pretenţii exagerate. Că prea puţin români practică sportul de masă şi că în timpul liber se preferă încă ieşitul la grătar mişcării de orice tip

Ce-i place:

sportul în general. Se bucură că bistriţenii au început să iubească sporturile şi că pe pârtiile de schi din Austria întâlneşte de la an la an tot mai mulţi.

Întrebare

Dacă ar fi să-i sfătuiţi pe părinţi, ce sporturi le-aţi recomanda pentru copiii lor? Şi nu mă refer la performanţă, ci la sporturile care să le asigure o dezvoltare armonioasă.
V.Ş.:Le-aş recomanda să nu se limiteze la un singur sport, ci să practice cât mai multe: puţin înot, dans, mers pe role, bicicletă, patine. Este important să facă mişcare combinată. Copiii nu trebuie plafonaţi.

Profil

Născut: 4 mai 1968 Bistriţa
Ocupaţie:manager firmă
Familie: căsătorit, doi copii

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite