Bistriţa: Sărăcie cruntă în primăriile din judeţ!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Sărăcie cruntă în primăriile din judeţ!
Bistriţa: Sărăcie cruntă în primăriile din judeţ!

Primarii  nu mai bani de salarii şi utilităţi de o lună.Să mai taie din costuri edilii din judeţ ţin oamenii în beznă, parolează telefoanele din instituţie şi împrumută bani angajaţilor care nu şi-au primit salariile.


Criza financiară a lovit din plin în primăriile din judeţ, obligate să reducă  drastic cheltuielile şi să îşi motiveze salariaţii să lucreze pe gratis. Banii alocaţi de către Consiliul Judeţean s-au terminat luna trecută, astfel că, majoritatea primăriilor au rămas leftere sau cu bani insuficienţi în conturi. Nici sistarea iluminatului public,  nici codarea telefoanelor din primării sau plimbatul pe jos nu au reuşit să scoată de pe avarii primăriile bistriţene.  În aşteptarea unei rectificări bugetare de la centru, salariaţii din primării riscă o lună fără salariu, iar facturile restante penalizări de întârziere.

Primăria Leşu mai are 62 de bani

Cea mai săracă primărie este cea din comuna Leşu. Potrivit primarului Grigore Lupşan, în contul primăriei, mai sunt doar 62 de bani. „Nu mai avem bani nici de salarii pentru luna în curs. Am cerut să mi se dea 300.000 de lei până la sfârşitul anului, prin rectificarea de buget. Am avut şi inundaţii , acum câteva luni, am avut de reparat drumuri din banii primăriei. Am plătit numai pe motorină 25.000 de lei. Am angajat un zugrav la primăriei care face toate reparaţiile la şcoli şi la ce mai trebuie. Am economisit de zece ori din cât am fi plătit dacă apelam la o firmă de construcţii. Avem în toal, cu personalul de la cămin şi bibliotecă, 23 de angajaţi. Le spun să facă ce ştiu că nu am cum să le pun pâinea pe masă luna asta”, spune primarul din Leşu. Acest amai spune că a raţionalizat iluminatul public la două ore pe seară şi o oră dimineaţa şi că cele mai mari cheltuieli le-a avut cu închiderea gropilor de gunoi.

Bani împrumut pentru angajaţii fără leafă


Edilul comunei Galaţii Bistriţei spune că, în lipsă de bani, a ajuns chiar să împrumute el bani unor asitenţi persoanli pentru persoanele cu handicap. „Sunt opt asistenţi. Unii dintre ei numai din salariulăsta trăiesc. Le-am mai dat eu bani când am avut. Nu şi-au primit salariile decât pe august. Am vândut două grădini şi am mai scos 30.000 de lei, dar apoi am cheltuit 40.000 din noiembrie până în decembrie cu trei din cinci gropi de gunoi. Pentru celelalte am plătit amendă de 3.000 de lei”, explică primarul îngrijorat. Nici Primăria din Lechinţa nu o duce mai bine. „Suntem în colaps!Mai avem vreo 46.000 de lei, dar avem facturi restante de 200.000 de lei. Numai iluminatul public costă peste 10.000 de lei. Acum, l-am redus la minim. Telefoanele sunt parolate în primăriei şi hârtie luăm numai cu ţârâita. Mai am încă 11 dosare cu persoane care trebuie să le angajez ca asitenţi pentru cei cu handicap şi nu pot să fac nimic că nu-mi ajung banii”, recunoaşte primarul comunei, Romeo Florian.


Cum credeţi că vor ieşi din impas primăriile din judeţ?

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite