Bistriţa:Portret/ Elena SofiaTiniş: „Vreau să-mi prezint colecţia la New York, la Săptămâna Modei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa:Portret/ Elena SofiaTiniş:  „Vreau să-mi prezint colecţia la New York, la Săptămâna Modei”
Bistriţa:Portret/ Elena SofiaTiniş: „Vreau să-mi prezint colecţia la New York, la Săptămâna Modei”

Când era în clasa întâi, a dat peste un caiet cu schiţe de modă, din anii ’80, făcute de sora sa. A fost atât de impresionată, încât, din acel moment, Elena Sofia Tiniş a ştiut că ea va face modă

Când era mică, cei mai buni prieteni ai ei erau creioanele şi cărţile de colorat. „Îmi plăceau mult cărţile de colorat. Aveam multe şi erau foarte îngrijite. Nu lăsam pe nimeni să se atingă de ele”, spune Sofia. Din clasa întâi, când a descoperit caietul cu schiţe de modă al surorii sale, s-a hotărât să o depăşească şi a început să deseneze. „Până în clasa a IV-a, desenam prinţese disproporţionate. După aceea, am început să renunţ la umerii umflaţi şă să o dau pe gimnaste, că tare-mi mai plăcea gimnastica”, povesteşte tânăra creatoare.

Păpuşile Barbie, primele manechine

Primele ei  „manechine” pe care îşi experimenta practic talentul de designer vestimentar, erau păpuşile Barbie. „La sfârşit  de semestru,  în ultima zi, aveam voie să venim cu jucării la şcoală. Fetele veneau, bineînţeles, cu păpuşile Barbie. Şi aduceau hainele lor, care constau într-un dreptunghi de material cu două găuri pentru mâini. Dar eu aşa tare eram, că deja le făcusem cămăşi cu năsturei şi mâneci încreţite, şi rochiţe frumoase”, mai spune Sofia. Şi nu crea doar haine, ci şi accesorii şi, mai mult, deja făcea „afaceri” în domeniu. „Făceam nişte ghiozdane pentru păpuşi, care au ajuns drept breloc. Le dădeam la schimb, pentru abţibilde dinalea de la gumă. Ce vremuri!”, povesteşte ea.

Modă şi călătorii prin lume

A urmat liceul de arte plastice, unde a ales secţia textile. Dar s-a plictisit destul de repede. „Foarte plictisitor, că eu îmi doream să învăţ să fac crochiuri de modă, dar am desenat la flori şi frunze şi castane de mi-au ieşit pe nas”, îşi aminteşte Sofia. Oricum, a continuat să deseneze schiţe de modă pe cont propriu. După terminarea liceului, a lucrat un an în Germania. Când s-a întors în ţară, s-a înscris la facultate de arte şi design din Timişoara. Vara mergea în Germania, unde lucra la un club de golf, iar toamna se întorcea la studii, pe care şi le plătea din banii adunaţi peste vară.  În vacanţe călătorea peste tot: Germania, Grecia, Franţa şi chiar America. La facultate, creativitatea sa a fost remarcată şi a obţinut câteva premii importante ca tânăr designer: locul I în 2007, la un concurs de modă care îl avea în juriu pe Cătălin Botezatu şi pe criticul de modă Ovidiu Buta, locul I la Inspired Fashion din Bucureşti, concurs la care au participat 130 de tineri creatori din toată ţara. A avut prima sa prezentare de modă, anul acesta, de ziua femeii: Fashion Brunch, la Hotel Novotel Bucureşti, cu colecţia „Toxic”. Visul ei este să-şi prezinte o colecţie la New York, la Săptămâna Modei.


Ce-i place?

Să deseneze când şi cum are chef, să aibă un program liber şi să călătorească peste tot. Adoră prăjiturile de calitate, câinii ciobăneşti germani, pantofii italieneşti foarte comozi, gimnastica, baletul, costumele militare. Îi place creatorul de modă Alexander McQueen.

Ce nu-i place?

Urăşte programul impus de alţii, pantofii cu vârf ascuţit şi cei cu platformă uriaşă. Îi detestă pe politicienii noştri, „care sunt niste hoţi infecţi şi mincinoşi şi din cauza lor nimic nu merge bine în ţara asta”. O deprimă ştirile de la TV pentru că arată crime, lucruri tragice şi nenorociri


Te-ai gândit vreodată să creezi haine pentru oameni cu o conformaţie neobişnuită?


Nu prea, pentru că mie îmi plac formele feminine perfecte. Asta desenez de când mă ştiu şi tiparul ăsta îl am în minte. Dar dacă mi s-ar propune aşa ceva, aş încerca. Sunt în perioada în care experimentez tot felul de segmente. Încă nu m-am decis asupra unui  domeniu la care să rămân ca designer.

NĂSCUTĂ
21 ianuarie, 1984, Bistriţa
EDUCAŢIE
Facultatea de Arte şi Design, secţia textile-modă, Timişoara
EXPERIENŢĂ
Designer vestimentar, prezentare de modă la Bucureşti, colecţia „Toxic – femeia războiului”
FAMILIE
Necăsătorită

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite