SPECTACULOS: 6.000 de „inocenţi“ au invadat Bistriţa (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un artist plastic a pavat trotuarul de  Sugălete cu 6.000 de chipuri umane de lut, pentru a atrage atenţia opiniei publice asupra nevoilor persoanelor cu dizabilităţi. Initiativa este una inedită pentru Bistriţa. Expoziţia „Corul Inocenţilor" poate fi admirată până duminică, în mai multe zone din centrul oraşului.

Într-o expoziţie în premieră pentru oraş şi pentru artist, Andrei Pandea vrea să îi sensibilizeze pe bistriţeni să fie mai toleranţi faţă de persoanele cu dizabilităţi.

figurine4

GALERIE FOTO

 Două tone de lut pentru 6.000 de chipuri

Andrei Pandea, artistul care a realizat figurinele, spune că, în fiecare zi din ultimele şase luni a trudit câte 10 ore la diferite expresii pentru figurinele reunite în colecţia „Corul Inocenţilor". „Am vrut să  fac 7.000 de chipuri, dar nu am avut timp. Am vrut să reprezint o comunitate unică de personaje prin mai multe portrete umane. Unul din 20 de portrete va fi realizat într-o culoare distinctă pentru a sugera că, printre oameni normali sunt şi persoane cu dizabilităţi. Încerc să transmit astfel ideea că trebuie să fim mai toleranţi unii cu alţii", spune artistul. Acesta adaugă că expoziţia trebuia prezentantă la Cluj- Napoca, dar a simţit o datorie morală de a prezenta expoziţia în premieră la Bistriţa.

figurine3

Statuile, cu dimensiuni între cinci şi zece centimetri, au fost realizate din aproape două tone de lut crud. „Şaşe luni am lucrat în jur de 10 -12 ore zilnic pentru a le termina. Copiii de la Liceul de Arte Corneliu Baba m-au ajutat să le aranjăm", a mai spus artistul. Acesta a adăugat că cele 6.000 de figurine vor fi completate cu încă în jur de 3.000 de piese, iar colecţia finală va fi donată Asociaţiei Copiilor şi Tinerilor cu Diabet din Cluj-Napoca, pentru a fi vândută. Preţul unei figurine va fi de 10 lei. „Fiul meu, de trei ani şi jumătate, este şi el bolnav de diabet, de un an. Şi pentru el am făcut această colecţie", mai spune Andrei.

figurine 2

Bistriţenii, impresionaţi de expoziţia inedită

Curioşi să vadă despre ce e vorba, câţiva bistriţeni care au trecut prin zona Sugălete, înainte de deschiderea expoziţiei, au fost plăcut impresionaţi de eveniment şi chiar dezamăgiţi că nu pot cumpăra figurinele din ceramică.

„E ceva în premieră pentru oraş şi o colecţie foarte reuşită. Cred că artistul a dovedit că e plin de inventivitate", spune o pensioanră, oprită să admire figurinele.


Şi Lucian Ciontescu, un bistriţean de 65 de ani, a rămas impresionat de gestul artistului. S-a oprit împreună cu nepoţica să privească chipurile umane. „Ar trebuit ca astfel de expoziţii să fie mai des organizate. Păcat că nu se pot vinde",  a spus bistriţeanul.  

image
Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite