SCANDAL. Radiografia conflictului de interese în care se află ministrul Botiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ONG la care lucrează soţia ministrului a primit finanţare europeană prin intermediul unei autorităţi din cadrul Ministerului Muncii. Proiectul finanţat este condus de o colaboratoare apropiată a lui Botiş, şefa sa de cabinet în momentul aprobării finanţării.

ONG-ul cu pricina poartă numele Asociaţia „Parteneriat Euroactiv" Bistriţa şi are sediul pe strada Cloşca nr. 3, chiar în casa ministrului din Bistriţa. Dar coincidenţele nu se opresc aici: coordonatoarea proiectului care a câştigat finanţarea este Alina Căpraru, o colaboratoare apropiată a ministrului. Asociaţia s-a înfiinţat în 2007, când ministrul Botiş era director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) iar Alina Căpraru, purtător de cuvânt al instituţiei.

Proiectul asociaţiei, denumit „Şansă la demnitate", a primit finanţare în noiembrie 2010, când Botiş se afla în fruntea ministerul, iar Alina Căpraru era şefa sa de cabinet de la biroul parlamentar din Bistriţa. Potrivit autorităţii care a aprobat finanţarea şi care funcţionează în cadrul Ministerului Muncii, proiectul este în valoare de 2,13 milioane de lei. Dintre aceştia, 1,9 milioane de lei sunt bani nerambursabili de la UE, 187.700 de lei, de la bugetul naţional, iar asociaţia a contribuit cu 44.748 de lei.

Potrivit site-ului asociaţiei, în cadrul proiectului, asociaţia oferă servicii de informare, consiliere, mediere şi calificare a şomerilor în meserii ca sudor şi maşinist.

Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat din oficiu şi verifică dacă e vorba de un conflict de interese în contextul în care soţia sa este plătită din bani europeni în calitate de consilier la proiect.

„Nu ştiu cât câştigă soţia mea"

Contactat telefonic, ministrul Botiş susţine că nu s-a implicat sub nicio formă în proiectul asociaţiei şi că nu a făcut lobby pentru ca proiectul să primească finanţare. „Nu sunt membru în asociaţie, nu primesc niciun ban de acolo, nu am nicio legătură directă cu asociaţia, exceptând faptul că soţia mea este consilier acolo. Nu ştiu cât câştigă ", a declarat ministrul pentru „Adevărul de Seară".

Acesta mai spune că asociaţia şi-a mutat sediul în casa sa din Bistriţa în august 2010 deoarece înainte aveau un spaţiu impropriu.

Soţia sa, Ligia Botiş, a fost astăzi ostilă presei şi a refuzat să facă vreun comentariu. Nici Alina Căpraru nu a fost prea vorbăreaţă. „Totul este legal. Găsiţi toate informaţiile pe site. Nu ştiu când proiectul «Şansă la demnitate» a primit aprobare, dat totul e legal", susţine Alina Căpraru.

Ea mai spune că, deşi oferă aceleaşi servicii cu cele ale AJOFM, asociaţia nu este un susbtitut al agenţiei la care atât ea, cât şi ministrul Botiş au lucrat împreună.

Demisie sau nu?

Ministrul a mai declarat că azi se hotărăşte dacă va demisiona sau nu din fruntea ministerului. „Nu m-am decis încă. Dacă se va stabili că e o problemă de moralitate, îmi voi da demisia", a spus acesta.

Asociaţia este un parteneriat încheiat în 2007 între firmele din zona industrială a Bistriţei pentru accesarea de fonduri europene. „Asociaţia s-a înfiinţat în 2007 pentru a obţine fonduri europene. Suntem mulţi membri. De la înfiinţare şi până în octombrie 2010 am fost directorul acestei asociaţii“, spune Dorin Stoian, director executiv al firmei „Comelf“ Bistriţa, aflat în concediu în Austria.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite