Bistriţa: Viorel Purja conduce „Românaşul“ de la Madrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Viorel Purja conduce „Românaşul“ de la Madrid
Bistriţa: Viorel Purja conduce „Românaşul“ de la Madrid

Viorel Purja munceşte ca şofer în Spania, dar în timpul liber coordonează ansamblul folcloric „Românaşul” din Madrid. Vrea să îi ajute pe românii plecaţi la muncă să găsească în jocul şi cântecul popular, puterea de a merge mai departe.

La nici 21 de ani, fără să aibă măcar armata făcută, Viorel Purja a ales să plece din ţară, şi fără să mai stea pe gânduri, s-a rupt de locurile natale şi a îngroşat rândurile celor veniţi în Spania într-o vreme când lucrurile nu erau tocmai limpezi, cum par a fi acum. Atunci era nevoie de viză pe care o obţineai prin diferite subterfugii. Abia terminase liceul când a îmbrăcat pentru prima oară salopeta de constructor alături de tatăl şi fraţii săi mai mari. Primul loc de muncă a fost în construcţii, alături de cumnatul său. La sfârşitul anului 2002 merge pentru prima dată, acasă.

„Nu uit de unde am plecat”

În Spania, Viorel Purja şi-a îndeplinit visul, acela de a face parte dintr-un ansamblu folcloric. Auzise de ansamblul „Românaşul”, înfiinţat de interpreta de muzică populară Lenuţa Purja, dar considera că nu are experienţa necesară pentru a fi membrul unui ansamblu.„Mai cântasem eu în corul bisericii, alături de cei din familie, dar nu am făcut niciodată parte dintr-un ansamblu. În urmă cu un an şi ceva am auzit că a venit în Madrid şi Lenuţa Purja, îndrăgita interpretă a cântecului năsăudean, pentru a participa la un festival internaţional de folclor din Mostoles. Vizita s-a prelungit, şi aşa am ajuns să intru în vizorul dumneaei, să mă asculte şi să-mi propună să fac parte din Ansamblul Românaşul”, înfiinţat în aprilie, acest an, de asociaţia cu acelaşi nume cu girul Ambasadei Române din Madrid şi sprijinul CC Hispano-Român din Coslada şi al ICR. Cei peste 20 de membri, din care numai solişti sunt 7, dansatori, orchestră au adus în inimile românilor care i-au ascultat bucuria reîntâlnirii cu folclorul autentic, dar şi cu tradiţiile populare româneşti. Am adus capra, aşa cum se joacă ea în Bistriţa Năsăud. Lenuţa a pus în scenă Cununa, obicei secular întâlnit şi acum în verile satului nostru când oamenii încep secerişul grâului (…) Vreau să duc mai departe tradiţiile noastre, vreau să fiu alături de românii noştri, care prin muzică şi dans găsesc puterea de a merge mai departe, chiar dacă sunt departe de casă”.

Coordonator al unui ansamblu folcloric


Odată cu întoarcerea acasă a solistei de muzică populară Lenuţa Purja, conducerea ansamblului a fost preluată de către Viorel. O misiune deloc uşoară. Dar Viorel a acceptat şi această provocare şi continuă munca de promovare a folclorului românesc în rândul românilor stabiliţi în Spania, fiind apreciat în acelaşi timp şi de locuitorii Peninsulei Iberice.
Ansamblul folcloric „Românaşul” ce fiinţează pe lângă Ambasada României din Madrid are în componenţă două soliste din judeţ - Tudorica Brumă  şi Valentina Suciu - alături de ele interpreţi şi instrumentişti din toate zonele ţării, promovând identitatea românească, cu sprijinul Institutului Cultural Român. De curând, ansamblul a avut un concert la Alcorn, la iniţiativa Federaţiei Asociaţiilor Române din Madrid, unde, la o mare sărbătoare a localităţii - fiesta - a fost prezentat un spectacol de muzică populară, urmat de o masă cu mâncăruri tradiţionale.

Ce-i place

Îi plac oamenii care sunt ei înşişi. Pentru el, oamenii valoroşi sunt oamenii din folclor, cei care au rădăcini adânci. Preferă să petreacă mult timp cu familia sa şi îi place să aibă relaţii bune cu cei din jurul lui. Este fericit atunci când poate da o mână de ajutor.

Ce nu îi place


Nu îi plac oamenii falşi şi cei care intră în situaţii din care nu mai pot să iasă. Detestă minciuna.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite