Rodica Brănişteanu: „Nu vă mai criticaţi copiii!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrează de aproape 30 de ani cu copiii de grădiniţă. Rodica Brănişteanu crede că doar educaţia ne mai poate salva ca oameni şi ca popor.

Nu este educatoare din judeţ care să nu o cunoască pe Rodica Brănişteanu. Ea a fost inspector şcolar timp de 8 ani de zile şi director de grădiniţă timp de 5 ani, activitatea ei fiind apreciată în toată ţara. Această recunoaştere a adus-o în cadrul comisiei naţionale de specialitate a Ministerului Educaţiei, unde este membru de zece ani. Mereu dornică să afle lucruri noi, ea a studiat atent comportamentele copiilor. Pe acestea le-a descris în studiile sale de specialitate, publicate. Rodica spune că este esenţial ca părintele să nu-şi critice copilul. „Este bine să lăsăm atitudinile critice deoparte, ele nu corectează nimic. Critica nu este constructivă! În loc să ne criticăm copiii este preferabil să-i lăudăm pentru lucrurile bune pe care le fac!", crede educatoarea. Specialiştii au demonstrat că lauda îl ajută pe copil să-i crească stima de sine, încrederea în forţele proprii şi să-şi dezvolte spiritul de iniţiativă.

Rodica îi mai sfătuieşte pe părinţi să petreacă mai mult timp cu copii lor. Să se joace cu el, să citească împreună, să se plimbe împreună, să-l înscrie la cursuri de sport, muzică sau pictură, în funcţie de aptitudinile lui. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci măcar 15 minute să-i aloce zilnic copilului.

Lecţie pentru părinţi

În ziua de azi, nu mai avem răbdare şi le interzicem copiilor foarte multe lucruri, fără să le explicam şi de ce. E bine să înţeleagă acel de ce. Ca să-i conştientizeze pe părinţi asupra unor lucruri minore pentru ei, dar majore pentru copiii lor, Rodica a organizat, la grădiniţa unde este director, „Căsuţa cu poveşti", un curs cu exemple practice despre comportamentul preşcolarilor. „Celor mici nu le plac observaţiile de faţă cu tot colectivul grupei. Acestea se fac individual, fără a răni sentimentele copilului pentru greşelile pe care le face Cu toţii greşim. Copiii trebuie învăţaţi cum să se comporte, cum să împartă jucăriile, să aibă răbdare până le vină rândul, să fie respectuoşi şi multe altele. Toate acestea se învaţă, iar cei mici nu au de unde şti dacă noi nu-i învăţăm", explică Rodica. În plus, părinţii trebuie să ştie că toate comportamentele copiilor sunt legate de emoţiile pe care aceştia le trăiesc şi pe care le gestionează mai mult sau mai puţin. Studiile din domeniu au arătat că un bun control al emoţiilor încă din copilărie duce mai târziu la o integrare fără probleme în societate.

ÎNTREBĂRI şi RĂSPUNSURI

Cum vezi copiii?

Deşi se găseşte pe google, nu ştiu cât de cunoscută e povestea fluturelui. Este vorba de acel fluture care se zbătea să iasă din cocon, iar un om, ce trecea prin apropiere, l-a ajutat. Fluturele nu era însă bine dezvoltat, iar soarele i-a ars aripile şi nu a putut zbura niciodată. Aşa e şi cu copiii. Cu toate intenţiile noastre bune, copilul trebuie să-şi rupă singur „coconul" deoarece fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, iar noi să avem răbdare cu el.

Cum vei pune în aplicare o parte din studiile tale?

Mi-ar plăcea să propun un curriculum pentru educaţia socio-emoţională care să poată fi integrat în toate activităţile ce se desfăşoară în grădiniţe şi care să promoveze valorile umane.

PROFIL

Născută: 18 iunie 1963, Teaca

Studii: master în managementul educaţiei la Facultatea Vasile Goldiş din Arad; este înscrisă la doctorat la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca

Familie: divorţată, are 2 copii

Ce-i place

Adoră să facă prăjituri bune. Rodicăi îi mai place să călătorească, motiv pentru care a vizitat multe dintre ţările lumii. Amintirile din Egipt îi sunt cele mai aproape de suflet.

Ce  nu-i place

Urăşte clipele în care îşi aduce aminte că unii prieteni au dezamăgit-o când se aştepta mai puţin.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite